Стартират новите разкопки на селищна могила Юнаците, съобщи директорът на Регионалния исторически музей – Борис Хаджийски. Те отново ще се ръководят от доц. Явор Бояджиев. Дванадесет хиляди лева е дотацията, която ще бъде направена за проучванията от страна на музея, а седемнадесет хиляди лева отпуска държавата. Очаква се малка сума и от хондация „Балканско наследство“, по договор с РИМ – Пазарджик. И тази година по силата на този договор тук ще се трудят четирима чуждестранни доброволци.

09юнаците1

Могилата на Юнаците е най-ценната праисторическа находка както в национален, така и в европейски план, категорични са специалистите, а най-силното доказателство за това са откритите там две златни мъниста, които се оказаха най-старото обработвано злато в света.

24злато-юнаците

Миналата година (2017) още в първите дни на разкопките бе намерена кръгла златна апликация, наподобяваща глава – амулет подобен на тези, открити при Варненския некропол. Златната находка е с диаметър 2,8 см. Тя е от типа на т. нар. антропоморфни златни амулети, познати от Варненския халколитен некропол. Плоската могила се намира в западната част на Горнотракийската низина, на 8 км западно от град Пазарджик. В нея са разкрити останки от поне 30 селища.

Разкопките тази година продължават в дълбочина до 7 метра, за да се открие началото на създаването на селището Юнаците, все още не е достигнато до дъното. Очаква се работите да продължат до 20-ти август.