Днес започват Горщниците. Те продължават три дни: от 15 до 17 юли и обикновено са най-горещите дни през годината. Тази година не се очаква това да са наистина най-топлите дни. Температурите ще се задържат между 26 и 31 градуса.

Според народните поверия през Горещниците не се работи, не се ходи на нива, не се пали пещ и не се приготвя хляб.

 Източноправославната църква почита на 15 юли Св. княз Владимир

Владимир е старинно име, видоизменено от Владимер – “велик владетел”, “владетел на света”. На този ден празнуват още Владо, Владимира, Владина.

В следващите дни християнството почита светите мъченици Кирик и Юлита, Атиноген и Марина.

В миналото: На първия ден се загасял огънят в огнището. Вярвало се, че огънят е свещен и с времето намаля магическите си свойства. Затова трябва да се подновява веднъж годишно, а именно на 17 юли.
Подновяването се извършвало от двама братя близнаци или носещи еднакви имена само двамата в селото. Събличали се голи и започвали да претриват клонки, за да пламне огън. После цялото село го прескачало за здраве. Всеки си взимал огън и подновявал своя в огнището на къщата.

По това какви са дните се гадаело каква ще е зимата. Колкото по-топло е на Горещниците, толкова по-люта ще е тя. Молитвите по време на Горещниците са за дъжд, но понякога се случва и да са за суша. Дните се смятат за празник на всички, които боравят с огън – ковачи, железари, грънчари, хлебари.

След Горещниците започвали седенките и сгледите.

Учените отбелязват, че Горещниците са в края на юли – 28,29 и 30, но в народната традиция са запазени 15, 16 и 17 юли заради празника на св. Марина – 17 юли.