На 27 юли 2018 г. ще можем да видим пълно лунно затъмнение, което ще трае 1 час и 43 минути. Явлението ще започне в 20:13 часа българско време, когато земната сянка ще докосне Луната. Пълната фаза ще продължи от 22:30 на 27 юли до 01:14 часа на 28 юли. Много хора още от сега се оплакват, че ги измъчва необичайно безсъние, а според специалистите това се дължи на чувствителността им към природните процеси и явления, едно от които е предстоящото лунно затъмнение.

Лунното затъмнение е астрономическо явление, при което видимият образ на Луната бива закрит напълно или частично от сянката на Земята. За да се случи е необходимо Луната да навлезе в зоната от орбитата си, в която Земята скрива Слънцето за наблюдател от повърхността на Луната, тоест Слънцето, Земята и Луната да са почти на една линия (в този ред). От последното се вижда и, че за да се получи лунно затъмнение е необходимо Луната да е в пълнолуние.

Това лунно затъмнение ще се вижда преди всичко от Източното полукълбо – Европа, Африка, Азия, Австралия и Нова Зеландия.

Това лунно затъмнение е толкова дълго, тъй като спътникът ще мине почти през центъра на сянката на Земята. Само няколко дни след лунното затъмнение Марс ще премине покрай Земята в най-близката си точка от 2003 г. насам.

На 31 юли Червената планета ще бъде само на 57,8 милиона километра от Земята, което я прави ясно видима с невъоръжено око. В България ще имаме възможност да наблюдаваме както Марс, така и Кървавата Луна на 28 и 29 юли.