В четиринадесет дневен срок „Инерком“ и собственикът на „ППФ ТМТ Бидко 2 Б.В”, който желае да придобие „Нова кастинг груп“ имат право да обжалват пред Върховния административен съд оповестените днес решения на Комисията за защита на конкуренцията, която неочаквано спря двете сделки за придобиване на ЧЕЗ и Нова ТВ с мотива, че и едната и другата фирма ще бъдат неравнопоставени спрямо останалите участници на енергийния и медийния пазар.

Продажбата на ЧЕЗ можела да застраши националната сигурност заради важността на сектора. ЧЕЗ и сега било с естествено монополно положение на пазара в Западна България. Но то можело да се засили, според регулатора, защото сега фирмата на Гинка Върбакова е в бизнеса с фотоволтаична енергия, която продава на борсата. ЧЕЗ, от друга страна, купува от борсата. Т.е. ако сделката беше одобрена, едното дружество на Гинка Върбакова неофициално би имало стимул да купува ток от другото дружество на Гинка Върбакова.

„Изненадани сме от решението на Комисията за защита на конкуренцията да забрани концентрацията между „Инерком България“ ЕАД и дружествата от групата на ЧЕЗ в България“, се чете в официалната позиция на дружеството по повод становището на КЗК да забрани сделката.“Инерком България“ ЕАД внимателно ще анализира мотивите за решението на Регулатора и в следващите дни ще обявим както нашето становище във връзка със забраната, така и последващите действия, които компанията ни ще предприеме“, пишат още от дружеството. Почти същото отговориха за NOVA и от чешката компания-майка на ЧЕЗ – че ще се запознаят с решението и ще преценят какво следва.

Пълният текст на решението е достъпен в публичния електронен регистър тук: http://reg.cpc.bg/.