Танцьорите от втора на група на ПТС „Чудесия” се завръщат с първа награда от Първия международен детски фолклорен фестивал „Посейдония”. Той се проведе от 18 до 21 юли в Егио, Патра и него , освен пазарджишките таланти, участваха състави от Китай, Индия,Бразилия, Израел, Сърбия, Армения, Грузия и 15 групи от домакина – Гърция.

В тази огромна конкуренция „Чудесия” впечатли тричленното компетентно жури и многобройната публика със своите изпълнения и спечели първото място.

За последните седмици това е поредното голямо отличие за състава след спечелването на „Гран при” от първа група в Панагюрище и прекрасното представяне на най-малките танцьори от четвърта група в Унгария, каза ръководителят на състава Таня Димитрова.  Много българи, живеещи в Гърция, дойдоха, за да съпреживеят с нас магията на родния фолклор, аплодираха ни, развяваха националния ни трибагреник  и плакаха от щастие, не крие вълнението си Таня. В Гърция са научили за нейната инициатива „Българи ръка за ръка” и съставът е получил множество покани да гостува на български неделни училища в южната ни съседка. Голяма ми цел е да  съхраняваме  българското самосъзнание и децата да не губят връзка със своите корени, а напротив- дори от разстояние да обичат България и да знаят колко красота има в нейната култура, посочи Таня Димитрова.  Щастлива съм, че и в Гърция  „Чудесия” се превърна във визитна картичка на Пазарджик и грабна сърцата на хората, допълни тя.

Таня Димитрова благодари на Община Пазарджик за финансовата подкрепа за пътуването на танцьорите, а също така  и за личната подкрепа на кмета Тодор Попов за осъществяване на участието във фестивала.

Ръководителят на състава разкри също, че през август  предстоят нови предизвикателства, в които „Чудесия” отново ще показва  красивото лице на България.

23таня димитрова