Ана ГРОЙС, PZdnes.com

От 10 ти юли до днес майките на деца с увреждания от Пазарджик са събрали над 2 000 подписа на наши съграждани, подкрепящи техните искания за достоен живот на семействата им. Припомняме ви, че жените от пазарджишкото сдружение „Подай ръка и подкрепи“ организираха подписката под надслов „Системата ни убива“ в центъра на града и с предоставянето на подписите ще стане ясно колко хора стоят зад исканията им. Събраните подписи ще бъдат предоставени на „Конфедерацията за защита правата на децата“, които имат ангажимента да ги придвижат до МС и съответно до министър – председателя Бойко Борисов.

В понеделник един автобус с хора заминава за националния протест в столицата. Националният ефективен протест пред Народното събрание ще е поредният мирен протест на семействата, които настояват единствено за достоен живот на децата си. Протестиращите искат държавата да приложи справедлив, диференциран подход към нуждите на самите деца и потребностите на техните семейства.

Подготвяният законопроект за интеграция на хората с увреждания предизвика недоволството на майките, които напуснаха работната група, тъй като според тях текстовете са преписани от сега действащия закон. Припомняме, че от началото на юни на жълтите павета пред НС майки на деца с увреждания са разпънали палатков лагер.

Постоянното присъствие на хора от организацията във военната палатка, „аранжирана“ с инвалидна количка със скелет в нея, облечен с черна тениска с надпис„ Системата ни убива!“ продължава вече два месеца, а целта на майките е да привлекат вниманието на управляващите към себе си и проблемите, с които се сблъскват ежедневно.

Родителите на деца с увреждания настояват преди всичко за институционални промени. Те искат достоен живот за децата си и реформа в здравната, и социалната система на България. Именно заради липсата на адекватна политика, част от семействата с такива деца са принудени да емигрират в страни в Западна Европа, където могат да работят и да осигурят по-добри условия на децата си. В подкрепа на майките се обяви и националният омбудсман.