Ана ГРОЙС, PZdnes.com

Освен голямото събитие в Равногор тази вечер, стотици пазарджиклии и жители на общината тръгват утре за различни дестинации. Причината – съвпадението на няколко големи събития в последния уикенд на юли.

Утре над 500 социалисти тръгват организирано с автобуси и автомобили за местността „Историческа поляна“ на Бузлуджа, където ще се проведе традиционният събор на столетницата. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова е решила да надъха съпартийците си с оркестъра за сватби и погребения на Горан БреговичОчаква се царят на балканската музика да кацне на връх Бузлуджа със самолет от Лондон.

В събота и неделя е и съборът на летовище „Свети Константин“. Тази година участие в надпяването са заявили рекорден брой участници – общо 170 групи и изпълнители – певци и инструменталисти. Официалното откриване е предвидено за утре в 11:00 часа, а конкурсната програма ще продължи до 18.30 ч., след което на сцената ще се качи народният певец Николай Учкунов.

Още от днес пък започва 20-ият Международен фестивал за автентичен фолклор „ Дорково, 2018“. Форумът ще продължи до 29 юли. Жители и гости на Дорково ще могат да видят състави от Боливия, Малайзия, Мексико, Сърбия, САЩ.

За събота и неделя в програмата са включени изпълнения на групи от цялата ни страна-от областите Пазарджик, Пловдив, Шумен, Перник, Силистра, Видин, Монтана, Стара Загора  и др. От нашата област ще участват групи от Юнаците, Црънча, Велинград, Сарая, Сестримо, Сърница, Батак, Стрелча и други. Тогава ще се изявят и състави от Коста Рика, Русия и Венецуела. За закриването на Международния фестивал за автентичен фолклор е предвиден гала-концерт на международните групи.