Ветеран от Втората световна война празнува своя 95-и рожден ден заедно със семейство, роднини, съседи и гости в уютен ресторант в град Брацигово. Никола Атанасов Костов е роден на 15.07.1923 г. в гр. Брацигово. Завършва  инженер – технолог във Висшия хранително-вкусов институт гр. Пловдив, след което продължава образованието си в Русия. Повече от 20 години е началник отдел на завод „Арсенал“ гр.Казанлък.

В разцвета на младежките си години, с риск за живота си, активно участва във II–та световна война, като  защитава родината от хитлерофашизма по бойните полета в Унгария, Сърбия и Македония, като артилерист.  От пет  години ветеранът живее в гр. Казанлък, в семейството на дъщеря си Маргарита. Радва се на две дъщери и две внучки. С много жар в очите дядо Кольо разказа за преживяванията си на фронта и любовта му към родината. Той обеща 100-та годишнина да отпразнува отново в град Брацигово.

За него съседите разказаха за дългогодишното добро съжителство с него, за изключителната му скромна личност и за готовността му винаги да се притече на помощ. С огромно задоволство от Централния съвет на съюза на ветераните от войните на България бяха връчени грамота – вимпел и книга, подписана лично от Председателя на Централния съвет на Съюза на ветераните от войните на България  доц.д-р Иван Сечанов. Поздравителен адрес от Областния съвет на съюза на ветераните гр. Пазарджик прочете областният председател Петко Генуров.

Поздравителен адрес  и красив букет цветя бе поднесен и от Кмета на община Брацигово Петко Петков, в който се казва: „Общинското ръководство изказва признателност пред Вас, тези, които жертвахте живота си, сражавайки се по бойните полета с името на България и в името на идните поколения. Горд съм, че сред нас има човек като Вас – с безрезервна преданост към родината, с неизчерпаема енергия, с която раздавате своята мъдрост…“.

Никола Костов е дългогодишен председател на  Общинския съвет на Съюза на ветераните град Брацигово, а от три години е и почетен председател на Съюза на ветераните от войните.

31ветрен1