Минипротест си спретнаха роми от пазарджишкия кв. „Изток“, заради предстоящото събаряне на незаконните им къщи. От около десетина дни в домовете им пристигат писма, с които ресорните институции им съобщават, че постройките им подлежат на събаряне, тъй като не съответстват на нито един нормативен документ. Освен това обитателите им са и незаконно черпещи вода и ток. Става дума за около триста сгради, които са разположени по протежението на ул. „Марица“ в гетото. Още преди година прокуратурата бе сезирана за безразборното строителство от две фирми, които дефакто са собственици на земята, върху която са се развихрили със строителство ромите. Това е и причината за действията на общината, тъй като тя отговаря за изпълнението на прокурорската разпоредба.

Към момента няма съборени сгради, но това предстои. С днешния протест ромите искаха да покажат на кмета Тодор Попов, че не са съгласни да бъдат събаряни постройките им. Според тях има вариант къщите да бъдат узаконени и обитателите им да си останат в тях, а общината да овъзмезди фирмите с друга територия.

Дали това ще стане не е ясно, още повече, че през октомври миналата година кметът на Пазарджик – Тодор Попов заяви, че ще бъдат предприети мерки по събарянето на незаконните сгради в квартала. След като постояха малко пред общината ромите се преместиха пред заведението „Дейзи“.

Още миналата седмица общината оповести своето официално становище по казуса, припомнете си го – ТУК