Емблематичната за Брацигово сграда на читалище „Васил Петлешков“ е създадена през 1956 г. на върха на естествен хълм разположен в центъра на града. Автори на проекта на сградата са архитект Владимир Рангелов и Желязко Стойков. Величественото здание разполага с огромен театрален салон с балкон, няколко гримьорни, а в самото начало на неговото съществуване там се помещава и местният Исторически музей. На първия етаж са помещенията на читалищната библиотека, а и помещения за школи по изкуствата. Технически ръководител по изграждането на брациговския храм на културата е Ангел Нанов. В строителната работа са помагали и тогавашните ученици на закрития вече местен техникум по строителство и архитектура.

Пред сградата е разположен паметник на антифашист изработен от скулптора Иван Топалов, ученик на проф. Жеко Спиридонов и един от близките приятели на художника Иван Милев,чието творчество може и да не познавате, но сте го виждали на петолевките.

На 02.06.2015 г. е открит обновеният Пантеон на Славата в град Брацигово. Там са изписани имената на всички брациговци, дали живота си на бойното поле. В три мраморни саркофага са положени част от костите им. Сред войниците има и двама граничари, които загиват при охрана на Държавната граница на България. Първоначално костницата е построена през 1974г.

В нея са лежали костите на 132 бойци от Априлската епопея, участници в Априлското въстание от 1923 година и в антифашистката борба от 1941 до 1944 година.