В неделя, на 12-ти август ще се проведе първият по рода си събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката „С хорà и песни край релсите тесни”.

Грандиозното събитие ще се проведе между 11:00 и 20:00 ч. на ливадите край най-високата жп гара на Балканите – Аврамово. В събитието, което е с национален мащаб, ще се включат десетки самодейци от Пазарджишка област. Безвъзмездно участие ще вземат общо над 200 самодейци от цялата страна. Така те ще покажат подкрепата си към каузата за опазване, популяризиране и развиване на жп линията Септември – Добринище и селищата около нея. Съборът се посвещава и на 130-годишнината на БДЖ – една от най-старите фирми в България. Каквото и да е състоянието на превозвача, той е история, традиция и неизменна част от живота на милиони хора, казва Кристиян Ваклинов.

Младежът има основна роля не само във възраждането на теснолинейката, но и е главният виновник за продължаващото й съществуване. Официалното откриване е от 12:30 ч., а още от 11:15 по-ранобудните ще имат удоволствието да опитат традиционни якорудски, родопски ястия, приготвени по автентични стари рецепти от град Якоруда. Самодейците ще се изявят в две части, а между тях – от 15:15 ч. изпълнителят на македонски песни Борис Коцаков ще изнесе празничен концерт. Събитието се организира безвъзмездно, със съдействието на общините Велинград и Якоруда, които ще осигурят сцената и озвучаването, както и с подкрепата на държавната железопътна компания стопанин на гарите, железния път и прилежащите им площи – ДП „НКЖИ”.

Организаторите призовават всички гости да си носят одеяла или покривала за сядане, както и при възможност да пътуват с личен автомобил поради ограничения брой места във влаковете. Освен факта, че гара Аврамово е най-високата точка от железопътната мрежа на Балканския полуостров, тук през 1912 година се води първото сражение между българи и турци от Балканската война, провело се именно на връх Велийца, разположен над Аврамовата седловина и гарата. Десетки войници от 27-ми пехотен чепински полк загиват на бойното поле в битката, при която тези територии са освободени и стават български.

Двадесет и пет години по-късно – на 12 декември 1937 година, в непристъпните Родопи и Рила за първи път пропищява свирката на парния влак. Привежда се във временна експлоатация теснопътната жп линия от Пазарджик до Якоруда. На най-високата точка по трасето – Аврамовата седловина, е открита железопътната станция Аврамови колиби, разположена на 1267 метра надморска височина – най-високата жп гара в България и на Балканския полуостров.