В България Мария се наричат 125 414 дами или 3.2 на сто от жените, сочат данни на НСИ. В последните години все по-често се използват съставни имена, но те по-често се срещат при момичетата. При тях първенството държи Ана-Мария – около 350 деца, следвано от Мария-Магдалена – около 100 и Мария-Антоанета, допълват от НСИ.

Мария е благословение за семейството, в което се отглежда дете с това име, а днес православието отбелязва успението на Божията майка, която била възнесена на небето. В новозаветно време името Мария явно е било разпространено, съдим за това от поне четири жени, носещи това име, споменавани в Евангелията. Анонимността обаче съвсем не е тревожила ума на Божията майка. Чувайки поздрава на ангела: „„Благодатна си ти между жените!“, тя приема мисията на избраничеството, без обаче да се саморазпознава като единствено Избраната.

С тихи крачки следва своя необикновен път и носи своя кръст, без да подозира, че ще бъде „новата Ева, която чрез съвършеното си смирение, послушанието и чистотата си е направила възможно постигането на целта, отредена от Бога за целия свят“. Тя, Мария, една от многото Марии, заживява в сърцето на всяко поколение християни; за да я познаем, както казва отец Александър Шмеман, не като символ, не като богословска идея, не като принцип, средство или илюстрация, а като личност, като нея самата.

Името Мария идва от древноеврейското Мириам (Miriam) и означава любима, желана, твърда, упорита, постоянна. Мария щедро разлива около себе си топлина, от която постоянно се греят онези, които имат нужда от ласка, внимание, грижа. Чуждото нещастие предизвиква у нея инстинктивно желание да се притече на помощ. За Мария са присъщи качества като непосредственост, веселие, доверчивост, добър нрав и изящност.

И така честит празник на всички, които носят името Мария и неговите производни!