Окръжна прокуратура – Пазарджик внесе протест пред Апелативен съд – Пловдив по повод на днешното решение на Окръжен съд – Пазарджик, за предсрочното освобождаване на Иван Евстатиев, съобщиха от Окръжна прокуратура.

Окръжна прокуратура-Пазарджик подаде протест, чрез  Окръжен съд-Пазарджик, пред Апелативен съд-Пловдив, срещу определение на Окръжен съд-Пазарджик, от 15.08. 2018 г., с което е постановено условно предсрочно освобождаване на лишения от свобода Иван Евстатиев. Той е осъден, с влязла в сила присъда, за това, че се съвукупил с лице, ненавършило 18-годишна възраст, като го е превел в безпомощно състояние чрез опиване с алкохол и за това, че опил с алкохолна напитка лице, ненавършило 18 години – престъпления чл. 152 ал.2 и по чл.193 ал. 1 от Наказателния кодекс, като му е било наложено наказание от четири години „лишаване от свобода“.

Осъденият за изнасилване Иван Евстатиев е зад решетките от 15 януари 2016 г. Въпреки лошото му здравословно състояние, Евстатиев остана в ареста по време на цялото досъдебно производство, а след това съдът постанови той да изтърпи ефективна присъда. Миналата година Окръжен съд – Пловдив постанови шест години затвор за бившия кмет, но на Апелативен съд присъдата бе свалена на четири години.