Единствената полза от заформилата се миналата седмица в Пещера кавга е за клипа на Радо Шишарката, който той засне на крепостта Перистера. Е, и за самата крепост, защото сега едва ли има човек в България, който гледа новините по телевизора да не е чул за нея. Както се казва: лоша реклама – няма.

От своя страна община Пещера не излезе с ясна и категорична позиция по случая, опитвайки се по този начин да тушира бурята, развихрила се в чаша вода. Но за сметка на това социалните мрежи загъмжаха от мнения.

Още на 11 август кметът Николай Зачев е публикувал във фейсбук профила си своето мнение, но то е било достъпно само за онези, които са наясно, че той има активен профил във фейсбук:

Скъпи съграждани, напълно бях изненадан, когато ми беше показан видеоклип, заснет на крепостта „Перистера“. Няма да коментирам съдържанието на песента. По-сериозна е темата с неспазването на определените от Община Пещера правила. Общината не е била информирана за подобно намерение, нито е дала съгласие за това.

Решението е взето еднолично от ръководителя на крепостта, от който очаквам обяснение за случая. До момента проверката показва, че клипът е заснет преди около месец. За това няма налични документи, платени такси, не е постъпвало искане. Проведох разговор и с продуцента на клипа Георги Георгиев-Готи, от който разбрах, че са получили разрешение от Георги Смилянов, заплатили са стандартна такса за вход. Преди това не са успели да снимат на крепостта в Перник, вторият вариант им е бил нашата крепост „Перистера“. 

Неприятно ми е, че изобщо се стига до подобни обяснения, при положение, че дори една сватба не би могла да бъде направена на крепостта без съответното разрешение на Общината и без да бъде заплатена определената такса.

Още по-неприятно е, че не е направена предварителна оценка на това, което предстои да се заснеме. Винаги съм бил открит пред вас, за това ще продължавам да информирам за развитието на казуса.

В отговор на изявлението на кмета – шефът на крепостта и общински съветник от БСП, Георги Смилянов е написал следното:

Georgi Smilqnov В отговор на създалата се ситуация:

1. В действителност ми се обадиха по телефона да поискат разрешение за заснемането на видеоклип с хумористичен характер.

2. Не беше обяснено, че това е чалга клип, нито че участва изпълнителят Радо-Шишарката, нито се е споменало името Планета Пайнер.

3. В последващ разговор между г-н Николай Зайчев и Георги Георгиев-Готи стана ясно, че те НЕ са дали наистина информация, за какъв клип става на въпрос. И че са СКРИЛИ съдържанието на клипа от мен при искане на разрешението и от екипа на крепостта.

4. Лично до сега през периода на управлението на крепостта съм носил отговорност за всяко едно свое действие и постъпка. И за напред ще бъде така.

Седмица след първоначалната „драма“ все още няма ясен отговор дали Смилянов е понесъл своето наказание, защото е длъжен да го направи. Най-малко някой трябва да заплати таксата, която не е платил екипът заснел клипа в крепостта. Не е било трудно и г-н Смилянов да вдигне телефона и да попита в общината, дали може да даде такова разрешение, защото в случая той е превишил правата си.

Както се казва: станалото – станало. Сега някой трябва да си бръкне в джоба и да внесе пари в общинската хазна – или екипът, или Георги Смилянов.

Да не говорим, че шефът на крепостта можеше да се разтъпче до горе и да види с очите си, какви хуморески правят онези хора с наднормено тегло, завити с чаршафи и единият с дамска перука. Защото клип не се снима за пет минути. Пришълците са останали там не по-малко от два часа.

А Радо Шишарката с основание би могъл да рече като онзи епичен герой от български филм, който искаше да си построи кочинка сред панелките: „За кучета и котки – може, а за прасета – не може.“ И някой ясно трябва да му каже: Не може.

В противен случай ще остане усещането, че всеки може да си прави, каквото му се иска и когато му се струва удачно. И на практика липсата на бързи, адекватни и справедливи решения от страна на управниците ни създава представата, че живеем в разграден двор.