Вероятно сте наясно, че всъщност „Зеленото“ вече има клонинг. Освен на „Екзарх Йосиф“ можете да откриете заведението и на бул. „Александър Стамболийски“. Вече сме ви разказвали за „Зеленото“ и защо го предпочитаме, но днес ще ви разкажем и това, че мястото е изключително важно за една нова група от хора, които можем да определим като дигитални номади.

Те търсят приключението, новите преживявания, красивите места и обичат да усещат духа на мястото, в което са отседнали. Обичат да се запознават с нови хора, да се забавляват, а офисът им е там, където са лаптопът и телефонът им. Звучи като малка приказка, нали?

Да работиш на спокойна сянка, на някой шезлог със свежа лятна напитка в ръка и шума на вълните за фон. За една не малка група от хора по света това е начин на живот. Не бързайте да казвате, че в Пазарджик няма такива. Напротив – има. Те са по на 26 години, но вече здраво са стъпили на земята, защото професията им позволява да работят от всяка точка на света, където има интернет и ток, за да си включат телефона, таблета или компютъра.

Двама от тях познавам лично – Ангел и Диана. Познават ги и тези от вас, които са завършили ЕГ“Б.Брехт“ преди седем години. След това те поемат към Факултета по математика и информатика на СУ“Св. Климент Охридски“ и след завършването си, вече са свободни да направят избора за работно място. Бързо установяват, че работата в офис не е за тях, защото предпочитат сами да бъдат господари на времето си, те се превръщат в дигатални номади.

В списъка на посетените от тях държави вече са Германия, Белгия, Италия, Гърция, Хърватска, а съвсем скоро им предстои и екзотичната среща с Бали и Китай.

Какво е характерно за дигиталните номади?

Те са на възраст предимно между 24 и 35 години и са най-вече от САЩ и Европа. Занимават се със собствен бизнес или с фрийланс проекти, но основното е, че работата им дава свободата да са независими от локацията, в която се намират. Техният начин на живот е интересен за много хора, мечта за други и тема на блогъри и дори известни световни медии. И ако си мислите, че това се случва само по света, но не и у нас, то е добре да посетите няколко събития, организирани от някое споделено работно пространство в страната ни, защото това са местата, където те не рядко могат да бъдат открити, съобщи А1.

 Първи стъпки

Ако и вие се замисляте за живот, независим от локацията, то ето първите стъпки, които да предприемете, за да бъдете дигитален номад:

  1. Преминете плавно. Рязкото напускане на постоянната работа и просто тръгването на някъде не е решение. Подходете внимателно и първо се опитайте да свикнете с дистанционната работа. Има достатъчно възможности да работите от вкъщи и да управлявате времето си сами – започнете първо с това.
  1. Станете добри в една или няколко области. Работата, която ще изпълнявате, задължително трябва да не зависи от вашата локация. Развийте уменията си в конкретна област, като маркетинг, дизайн, създаване на софтуери и други, за да бъдете конкурентен. Започнете ли работа на свободна професия, задължително трябва да работите върху личния си имидж – това ще ви направи по-търсени за изпълнението на проекти.
  1. Направете си план. Изберете дестинации и места, които искате да посетите, проучете ги и се запознайте доколко те са „гостоприемни” за дигитални номади. С времето ще задобреете, но в началото най-вероятно ще се чувствате по-добре, ако имате предварителна резервация за нощувка например. Все пак, от комфортната зона не се излиза много лесно.
  1. Комуникирайте с такива хора. Дигиталните номади са изключително… дигитални. Съвсем лесно можете да ги откриете в социалните мрежи, а те обичат да споделят и да се обграждат с хора със сходни интереси. Открийте такива групи и се свържете с хора, които могат да ви споделят опита си и дори да ви съдействат.
  1. Не забравяйте, че не отивате на почивка. Дигиталните номади работят, докато пътуват. Когато вече имате сигурни проекти, може би и малко заделени средства, освен да познавате мястото, където отивате, е добре да знаете часовите разлики с вашите клиенти и възможностите за работа. Бъдете гъвкави в това и задължително се поинтересувайте за условията за работа в споделени работни пространства – там със сигурност ще имате спокойствието да си свършите работа.
  2. Другото хубаво е, че те ще ви срещнат с още много хора със сходни интереси и начин на живот, с които да обмените опит, а защо не и да си станете партньори в нов проект.

номади Що е то дигитален номад и съществува ли у нас? А1 Блог

И накрая, но не на последно място, не забравяйте, че България също е много притегателен център за хора, независими от локацията си. Защо първо да не обиколите българските споделени пространства и да откриете нови съмишленици там? Ще се изненадате от техния брой и на колко различни места съществуват!

Но в Пазарджик №1 със сигурност си остава „Зеленото“.