Издържливостта на кросовите си мотори тестваха в Равногор десетима души, разказаха жителите на високопланинското село. Непознатите любители на екстремни изживявания преминали с грохот през селото и се отправили към Атолука, малко по-късно били забелязани да се спускат от високия първи голям завой към курорта, но в долината, която се е образувала от реката извън селото. Хората, които се впуснали в подобно екстремно изживяване, са на възраст от 22 до 55 години.

20мотори1 20мотори3

Моторите за този тип каране са кросови, приспособени за специфичните условия, в които се карат, а именно гористи местности, планини, трудно достъпни за човека места. Ендуро състезанията са тест за издръжливостта както на мотора, така и на моториста. За разлика от състезанията по мотокрос, които траят 30 минути, ендуро карането продължава поне два часа.

Спортът не се определя за много скъп. Цената на мотоциклет с екипировката е между 4 и 6 хиляди лева общо за втора употреба. За нови сумите стигат до 12-16 хиляди лева. При АТВ цената е малко по-висока. По време на тренировките и състезанията мотористите се движат между дървета, навлизат в непознати местности, в повечето случаи никога не са минавали оттам. В същото време трябва да карат максимално бързо и да следят маршрута си по джипиес. Развива се скорост от 40-50 до 120 км в час – твърде висока за непроходими местности.

* Снимки: Елена Арнаутска