Тази година  традиционният събор  ще се проведе на 26  август. Празникът по традиция ще започне в 11:30 часа, а гостите на събора освен, че ще могат да се насладят на богатата фолклорна програма, ще могат да си устроят и пикник сред прохладата на вековните борове или да посетят някоя от природните забележителности в близост до курорта. Всяка година съборът на Юндола събира над 10 хиляди души от цялата страна.

Съборът на Юндола води своето начало от 1957 година, когато в сърцето на Родопа планина в живописната местност среща си дават млади и стари родопчани, разпилени от живота по всички краища на България. Местността Юндола се нарича така, заради провеждалия се някога на това място пазар за кожи и вълна, който се наричал „юндол“. Обширната поляна е с площ от около три километра широчина и километър дължина. Там ще бъде издигната сцена, на която ще се изявяват местни и гостуващи фолклорни състави.

Село Юндола е разположено на 1400 м средна надморска височина между планините Рила и Родопи. Пътят от Велинград до с. Юндола трае около половин час с кола, минава по поречието на река Луковица и е много живописен. От Юндола могат да се поемат различни туристически маршрути в Рила и Родопите. Интересни обекти в околността са: резерватите „Рогачица“ и „Валявиците“ в Рила, местността Филибишка поляна, местността Черновец в Родопите, местността Куртово, природната забележителност Пашови скали и спортна база Белмекен. На центъра има пазарче, от което можете да си закупите гъби – пресни и сушени, както и горски плодове, а също и мед, сладка от диви ягоди, малини, боровини и капини.

И тази година  пехливански борби, които се организират от състезателите по борба Александър Томов и Венко Цинцаров, ще радват любителите на този спорт.