Бяла лястовица бе заснета в Стрелча от Енчо Божков, който разпространи видеоклипа си в местната фейсбук група „Аз обичам Стрелча“. Бялото пиле се е подредило на жиците заедно със своите посестрими, които съвсем скоро ще поемат пътя си на Юг, защото със захлаждането на времето изчезват и насекомите.

Основното меню на лястовичките се състои от мухи, бръмбари, водни кончета, щурци, скакалци. Обикновените селски и градски лястовици са с черно-бяла окраска, те са стабилни във възпроизводството си и не са застрашен вид.

Лястовиците са моногамни птици, партньорите са лоялни един към друг. В северните райони тези птици гнездят веднъж път годишно, на юг те могат да направят 2 поколения. Гнездата им са покрити с пера, пух и мека трева. Женската снася от 3 до 6 яйца, като ги мъти 12-14 дни, а през това време мъжкият я храни. Пилетата се излюпват голи и безпомощни. Те прекарват 3 седмици в гнездото. През цялото това време се хранят и от двамата родители, а поради малкия размер на насекомите, те са принудени да летят до гнездото с храна до 600 пъти на ден.

Средно, лястовиците живеят около 4 години. Въпреки че има документирани доказателства за осемгодишни птици, но това е рядкост.

Според древните вярвания се смята, че ако тази птица изгради гнездо под покрива на къща, тогава тази къща ще има утеха и щастие. Има много истории, приказки и дори легенди за тези птици.

Според легендите бялата лястовица е символ на успеха и всеки, който я зърне ще сбъдне най-съкровените си желания. Според поверието бяла лястовица се ражда веднъж на сто години и който болен я зърне, оздравява на мига. Бялата лястовица е символ на надеждата и вярата в доброто.