По последна информация шестнадесет души са загинали след тежката автобусна катастрофа на 25 август, около 17 ч. в района на разклона за с.Лесковдол, на пътя София-Своге, сред тях е 13-годишно дете. Министерството на здравеопазването обяви и списъка на пострадалите настанени в три столичи болници. За четирима от оцелелите лекарите не се наемат да дадат благоприятна диагноза.

На произшествието са били изпратени 5 пожарни и спасителни автомобила, 2 линейки и 21 служители от РДПБЗН – София и СДПБЗН. Изпратени са общо 18 линейки от ЦСМП и СДПБЗН. Загинали са 16 и са пострадали 21 граждани, съобщиха от Пожарната.

маркер!

Тридесет и седемте жителите на Световрачане тръгнали вчера сутринта, около 8 ч. на екскурзията до манастира „Седемте престола“. Злополуката с тях е станала след като те посетили светото място. Там са запалили и свещици за здраве, непредусещайки трагичния финал на пътешествието.

Оцелял е водачът на автобуса – ковчег, който заяви пред БТВ, че в автобуса му се е блъснал микробус и това довело до злополуката.

Цяла нощ близките на пострадалите са очаквали информация за състоянието на близките си, тъй като не са били наясно дали са сред оцелелите или са откарани в болница.

Президентът Румен Радев призова за обединяване на усилията на всички отговорни институции, не само МВР и КАТ, но и МРРБ, Министерството на образованието и науката и особено по отношение на организацията на курсовете за обучение на водачи и издаване на свидетелства за управление на МПС.

Транспортирани до лечебните заведения УМБАЛ „Св. Анна София“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, ВМА, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и  ФСМП Своге са 21 пострадали.

Състоянието на ранените, по информация на лечебните заведения, към 10 часа днес, 26 август, е както следва:

 •  УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ – осем пострадали са транспортирани към лечебното заведение. Един е починал по време на транспорт. Втори починал при приема в болницата поради състояние, несъвместимо с живота.

Състоянието на хоспитализираните пациенти е, както следва:

 • 64-годишна жена с инициали С.П. – с тежка гръдна гръдна травма, интубирана, на изкуствена белодробна вентилация.
 • 72-годишна жена с инициали М.Г. –  с тежка гръдна травма, тежка фрактура на гръбначен стълб, интубирана, на изкуствена белодробна вентилация.
 • 74-годишна жена с инициали К.Т – с тежка гръдна травма, черепно-мозъчна травма, интубирана, на изкуствена белодробна вентилация.
 • 60-годишна жена с инициали С.К. – с гръдна травма с фрактури на ребра, фрактура на гръбначен стълб, фрактура на крайници.
 • 71-годишна жена с инициали Д.Д – с тежка фрактура на долни крайници и таз.
 • 52-годишна жена с инициали С.Г. с черепно-мозъчна и лицево-челюстна травма.
 • УМБАЛ „Света Анна“ – София – шестима пострадали, от които пет жени и един мъж:
  • 66-годишна жена с инициали Л.Ф. – хоспитализирана в Хирургична клиника без опасност за живота. Пациентката е в съзнание.
  • 62-годишна жена с инициали З.Х. – на апаратна вентилация, в тежко състояния, след операция.
  • 57-годишна жена с инициали В.П – в стабилно състояние без опасност за живота. Пациентката е в съзнание.
  • 52-годишна жена с инициали Б.А. – с комоцио, в стабилно състояние без опасност за живота.
  • 65-годишна жена с инициали Е. Б. – в стабилно състояние, в съзнание, без опасност за живота.
  • 61-годишен мъж с инициали Л.Х. – в съзнание, в стабилно състояние.
 • ВМА – двама пострадали:
  • 62-годишна жена с инициали С.М. – в стабилно състояние, с множество контузии, без фрактури. Пациентката е контактна.
  • 30-годишен мъж с инициали С.В. – в тежко, но стабилно състояние с черепно-мозъчна травма, гръдна и шийна травма, фрактура на рамо и на лумбални прешлени Пациентът е контактен и е настанен в реанимация.
 • УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – един пострадал :
  • 59-годишен мъж с инициали Г.Г –  с множество охлузвания и рани в областта на тялото и главата, с комоцио. Пациентът е в съзнание и остава в лечебното заведение за активно наблюдение.
 • Екипите на филиала за спешна помощ в  Своге, заедно с дежурните от МБАЛ Своге, са оказали помощ на десетима пострадали при инцидента пътници. На мястото на катастрофата се е отзовала и линейката на общинската болница в Своге. След обработване всички пациенти са транспортирани до болниците в София.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е в постоянна връзка с директорите на лечебните заведения. Веднага след инцидента той посети „Пирогов“ и Окръжна болница където се запозна със състоянието на пострадалите и с работата на медицинските екипи.

Министър Ананиев изказва благодарност към екипите на центровете за спешна медицинска помощ в София, Враца и Монтана, и на лечебните заведения за навременно оказаната медицинска помощ и за проявения професионализъм. В лечебните заведения през нощта работиха дневните и нощните смени. Отзоваваха се и медици, които не са дежурни. Бяха разкрити и допълнителни реанимационни легла.

Кирил Ананиев съобщи, че Националният център по трансфузионна хематология разполага с достатъчни количества кръв от всички кръвни групи. Създадена е необходимата организация и екипи за кръводаряване са в готовност да обслужат всички желаещи да дарят кръв.

Министерството на вътрешните работи е отворило телефона линия, на която близки на пострадалите могат да получат повече информация  – 02 982 50 39.