Снощи около 22.30 ч. българско време в Париж издъхна изключителният художник Никола Манев. Само след два дни той трябваше да навърши 78 г. Според близките му в четвъртък Манев не се почувствал добре и тръгнал към болницата, там е получил мозъчен инсулт и вчера вечерта е починал. Той ще бъде погребан в България. Никола Манев е роден в Пазарджик, но по-късно семейството му се мести в Чирпан.

Повече от 50 години той живее и твори в Париж, пристига там след спечелен конкурс и учи живопис във френската Академия по изящни изкуства, но никога не е прекъсвал българския си корен. Тази съдбовна връзка, оплождаща забележителното му творчество, е причината да бъде посрещан и приеман радушно по българските земи. Пазарджик е вторият български град след Чирпан, който разполага със своя собствена колекция от творбите на Манев. Тя е експонирана в сградата на ДКТ „К.Величков“.

В последните години от живота си Манев направи и множество изложби в частна галерия „Боев“ в Пазарджик. Никола Манев е и почетен гражданин на родния си град.

Сбогом, маестро!