243-ма зрелостници се явяват днес на държавен зрелостен изпит по български език и литература в област Пазарджик, съобщиха от Регионалното управление на образованието в Пазарджик.

Държавният зрелостен изпит започна в 8 часа, а интерпретативното съчинение е по разказа на Йордан Йовков – „Серафим“. Заявление за участие в изпита в страната са подали 4 600 души. 

Недопуснатите до матура в Пазарджик са петима. За поправителната сесия на втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор, заявления са подали 141 зрелостници. Най-много от тях искат да бъдат изпитани по предмета биология. Втората матура ще се проведе утре, сочат графиците на МОН.

На държавен изпит по теория на професията и специалността за придобиване степен на професионална квалификация вместо на втора матура са пожелали да се явят 81 зрелостници. Резултатите от матурите от сесия август-септември ще бъдат обявени до 10 септември 2018 година. Още днес след 16.30 ч. на сайта на МОН ще бъдат публикувани верните отговори на теста по български език.