„Шопската салата“ е създадена от професионални майстори-готвачи от ДСП „Балкантурист“ през 1956 г. в ресторант „Черноморец“, в тогавашния курорт „Дружба“ (днес „Свети Константнин и Елена“).

За пръв път рецептата за салатата се появява през 1956 г. в „Книга за домакинята“ под. ред. на П.Чолчева и Ал.Русева – тя съдържа всички компоненти на днешната шопска салата, с изключение на сиренето. През следващите години рецептата търпи поредица модификации – през 1970 г. в „Рецептурник по готварство и сладкарство“ са дадени четири варианта на шопската салата – с лук и сирене; без лук и със сирене; с печени чушки и със сирене; без сладки, но с люта чушка и със сирене. В началото на 1970-те години печените чушки и настърганото сирене се налагат като задължителен елемент от салатата.

Първоначално шопската салата се сервира само в заведенията на ДСО „Балкантурист“, откъдето се налага и в домашната кухня. Утвърждава се като национален кулинарен символ през 1970-те и 1980-те години.

Салатата е „измислена“ с цел на туристите да бъде предложен един чисто български продукт, директно от „зеленчуковата градина на Европа“, както тогава наричали България. Освен това цветовете на продуктите, от които се приготвя предястието – настъргано сирене, домати, краставици и чушки – отговарят на националния трибагреник на страната: бяло, зелено и червено.