Мисля, че за пореден път ни се поднасят обещания и нови органи, а всички ние чакаме присъди. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес, в отговор на въпрос за обявените нови мерки за повишаване на пътната безопасност след тежката катастрофа край град Своге, при която загинаха и бяха ранени много хора.

 Държавният глава подчерта, че трагедията край Своге е осветлила порочната система в обществените поръчки, строителството и в контрола на качеството на пътищата. „Тя се вижда и с невъоръжено око. Но заради нея загиват хора и независимо какво ще бъде заключението на следствието, пътят е лош и това е факт, а парите са изядени. И така е не само в Своге. Ако нямаме най-сетне ефективно наказание, не можем да променим системата, а навсякъде се вихри безнаказаност“, посочи президентът.

Попитан за неговата оценка за ситуацията отпреди две седмици на кръговото движение в град Харманли, Румен Радев подчерта: “не очаквайте от мен да коментирам пътен инцидент – затова си има съответните компетентни органи и всеки, независимо кой, трябва да носи отговорност пред закона при провинение“. “Няма как обаче да се отмине фактът, че цели институции са впрегнати, за да раздухват случая”, подчерта още президентът и добави, че с това се прикриват реалните скандали – с жертвите по пътищата и тяхното състояние, със застраховането, със срива на Търговския регистър и на чуждестранните инвестиции, корупцията.