Хиляди жители и гости отбелязаха празника на град Септември, през почивните събота и неделя. Те се събраха на тотално обновения бул. „България” за да отбележат заедно ежегодния празник на града, който се чества всяка първа събота от 9-тия месец на годината. Празничната програма започна още в 17 часа, когато на импровизираната сцена срещу Поликлиниката започнаха изпълненията на супер актуалната напоследък тинейджърска група „4 Междик”.

Оказа се, че момичешкия квартет от Пловдив има много фенове и фенки в Септември, които след края на участието им дълго време позираха с идолките си за селфита. Получиха и много автографи. След „4 Междик” дойде ред и на народният ни певец Николай Славеев, който с песните си изпълни душата на по-възрастното поколение и логично обра ръкоплясканията на публиката. След Славеят на българския фолк бяха минутите на смолянския състав „101 кабагайди”, който оглави и шествието към основната сцена за празника на Септември.

Под звуците на гайдарите, наредени след тях по новия булевард се подредиха множество граждани и гости на града. Сред тях бяха кметът Марин Рачев, народният ни представител Даниела Малешкова, шефът на Общинския съвет Кирил Тодорин, негови колеги от ситипарламента, кметове на кметства, директори на дирекции в администрацията и много други. След като стигнаха сцената гайдарите продължиха рецитала си под бурните ръкопляскания на хилядното множество.
След техните изпълнения дойдеха минутите на народния певец Здравко Мандаджиев и неговата танцова група.

Точно в 20,00 часа отец Йордан Василев отслужи водосвет за здраве и благоденствие на жителите от община Септември.
Накрая той каза:
„Когато сме заедно, Бог ще чуе нашата молитва и ще помогне да се преодолеят всички пречки – видими и невидими.
И аз съм убеден, че до края на мандата на настоящото общинско ръководство градът ни ще стане още по-хубав”, заяви отец Йордан. След него първи приветствие към жителите на Септември направи кметът на Общината Марин Рачев.
„Благодаря на всички, които дойдеха тук за да стане денят ни още по-празничен.
По този начин показваме, че сме една обединена общност, която знае какво иска и как да го постига, давайки винаги път на позитивизма и доброто.
На днешният празничен ден е моментът да ви благодаря от името на екипа ни, за подкрепата в трудните моменти и за това, че ни дадохте увереност в действията.
Няма да говорим за делата ни от първо лице за да не си правим самооценки.
Но няма да спрем да мислим за това как да вървим в правилната посока, оправдавайки вашето доверие, което ни дадохте в края на 2015-та година, и с което получихме възможността да покажем как да направим общината ни и самият град Септември едно по-добро място за живеене.
Дали вървим в правилната посока и дали сме добри стопани на нашия град го оставам като отговор на вас.
Уверявам ви обаче, че ние и за напред няма да поколебаем пред никакви външни въздействия и натиск.
И ще действаме така, както сме го правили до момента – по вътрешни убеждения, защото не сме длъжни на никои, освен на вас – избирателите на нашата община.
Ще работим до край със същия ентусиазъм, по който сме го правили и до момента.
В днешния ден за равносметка изказвам благодарността си всички членове на Общинския съвет, които подкрепят нашия екип, както и на нашата народна представителка Даниела Малешкова, която за малко повече от година след като си я избрахме не е спряла да лобира за интересите на Община Септември, така, че нашият глас да бъде чут на национални ниво.
Благодаря и на целия управленски екип, без който нито един кмет не може да постигне нищо. Защото няма такъв градоначалник, който да разбира от всичко.
И когато след една година дойде време за проверка на вашето доверие, относно това, кой да управлява община Септември обърнете внимание на този важен момент – гледайте екипа, а не кандидата за кмет. Благодаря на тези мой колеги за ентусиазма, за това, че приеха всяка една кауза като лично предизвикателство и за това, че не се подадоха на натиск, манипулации и внушения, оказвани им през времето, когато това беше налице.
Накрая, но не на последно място благодаря и на моето семейство – на съпругата ми, на децата ми, на майка ми, за това, че в най-тежките моменти преди половин година те не се поколебаха да застанат до мен за да ме подкрепят и окуражават за да не се пречупя пред трудностите, които ме сполетяха.
Благодаря и на всички вас, които тогава застанахте не зад личността Марин Рачев, а зад каузата на Марин Рачев”, заяви в обръщението си кметът на Септември.

Веднага след това той покани на сцената съпругата на избрания наскоро посмъртно за почетен гражданин на Септември Йордан Петров или както е известен в цял Септември като чичо Данчо Лъвчето. „Той не спираше да се грижи и откликва на всеки един човек в нужда. Той беше като един жив ангел пазител между нас и съм сигурен и, че отгоре винаги ще бъде между нас”, заяви кметът. След това председателят на Общински съвет Кирил Тодорин връчи на съпругата на Йордан Петров почетния знак на Септември и удостоверението му за почетен гражданин.

По-късно приветствие към септемврийци направи и народният ни представител Даниела Малешкова.
„Отново сме заедно за да отбележим празника на нашия красив град, който със всеки един ден става все по-хубав и добива европейски вид.
Нека всички заедно пазим Септември и работим за неговия просперитет”, пожела Малешкова.
Кулминацията от официалната част на вчерашната програма обаче тепърва предстоеше.
Тази година Септември имаше повод за двоен празник, защото основно реконструирана бе първата част от Главната улица на града.
По този повод тя бе официално открита с прерязване на лентата – първо от страна на кмета и управленския му екип, а след това и от страна на представителите на Общинския съвет.
Кратката церемония беше последвана от отваряне на шампанско, с което кметът Марин Рачев поля новата асфалтова настилка на булеварда.
От там до полунощ за настроението на септемврийци и гостите на общинския център се погрижиха водещият Евгени Будинов и едни от най-добрите български естрадни певци – Орлин Горанов, Миро и рокаджиите от „Сигнал”, начело с неостаряващия Данчо Караджов.
Епилог на вечерта беше мощната и продължителна заря, която освети небето над Септември.

02септември 02септември103септември