Нова порция бездомни кучета обитава Пазарджик от няколко дни. Част от бездомните псета са „изсипани“ в района на Автогара Пазарджик, алармираха наши читатели. Изоставените любимци посрещат, изпращат и следват пътниците из цялото съоръжение, ровят в кошовете за боклук, разпиляват отпадъци в целия иначе красив парк.

Потърсихме за коментар ръководството на Автогарата, от където потвърдиха за проблема и обясниха, че от няколко месеца периодично в района се появяват поне по три, четири кучета едновременно. Опитите на служителите да ги прогонят и обезопасят транспортния възел остават безуспешни заради природолюбители, които с охота хранят псетата, а те от своя страна стават все по напористи и преследват пътниците в очакване на някой залък.

От дружеството споделиха още, че до този момент са търсили съдействие от неправителствената организация PAW – Pazardjik animal welfare, но и те вече не разполагат с достатъчно място да настаняват прииждащите животни. За поредния случай е подаден сигнал и до общинската администрация.

Преди време сам кметът на общината Тодор Попов коментира това как общината се справя с проблема. Попов обясни, че пловдивски организации, занимаващи се с бездомните кучета в града под тепетата, периодично извозват четириногите в Пазарджик. Целта на псевдо активистите е да принудят местната администрация да подпише договор, за да прибират и обгрижват срещу не малка сума и пазарджишките четириноги и така да прочистват „хуманно“ улиците на града ни от тях.

В стремежа си да се справят с нашествениците, някои граждани прибягват към разпространение на отрова, с което обаче застрашават живота и на домашните питомци, а и на децата.

За съжаление темата е актуална вече години наред и този проблем   продължава да „виси“ над обществото ни с „редовните доставки“ от Пловдив и безотговорното отношение на местни стопани, които също изхвърлят от домовете си доскорошните любимци или техните питомци.