Почти 11% от населението в България над 20-годишна възраст/около 650 хиляди души/ има нарушена функция на щитовидната жлеза. От тях 6.2 на сто имат хипотиреоидизъм и 4.5% са с повишена функция на щитовидната жлеза. 65% от пациентите с хипотиреоидизъм не знаят за това, не са диагностицирини и 75% от хората с повишена функция на жлезата. Огромен е броят на хората с възлеста гуша – 24.4 % от населението над 20-годишна възраст.

Причината повечето от хората да не подозират за проблема си е, че няма типични симптоми и много често ендокринните заболявания се откриват случайно. „Типични симпотими няма, те винаги могат да бъдат обяснени с нещо друго. Един пример е умората. Тя може да е причина за ендокринно заболяване, но и за много други. Често нарушена функция на щитовидната жлеза откриват в кардиологичните кабинети, тъй като тези пациенти правят сърдечни ритъмни нарушения. Кардиолозите вече знаят, че трябва да проверят дали причина за ритъмното нарушение не е повишената функция на жлезата“, коментира проф. д-р Анна- Мария Борисова – председател на Българското дружество по ендокринология и началник на Клиника по ендокринология в УМБАЛ „Софиямед“.

Според нея причините такъв голям процент от населението у нас да страда от различни заболявания, свързани с щитовидната жлеза са много. Но на първо място е генетичният фактор. „Тези заболявания са наследими: базедова болест, Хашимото, възлеста гуша. Човек има ли във семейството болен с ендокринно заболяване е добре да се изследва. Задължително е при бременните“, категорична е проф. Борисова.

Други фактори, които стават причина за нарушена функция на щитовидната жлеза са околната среда, стресът, радиацията, химията, някои инфекции, йодният дефицит.

В ДКЦ „Здраве“ – Пазарджик работят специалисти ендокринолози с опит. Можете да запишете час за консултация при д-р Адриана Власева и д-р Юлия Митева на тел: 034 406 172 и 034 406 150