Приз “Приморска перла” и парична премия в размер на 100 лева получиха момичетата от ТК “ Детелина”, с.Величково, с ръководител и хореограф Мария Бензарова на четвърто издание на Народните фолклорни празници „Приморска перла“, провели се от 1.09 до 4.09. 2018 в черноморския град.

В дефилето на участниците се включиха и най-малките танцьорки на ТК “Детелина” – Кати, на 1 год. и 10 месеца, и 7-месечната дъщеря на хореографа Бензарова- Кристин, облечени в народни носии. НФП „Приморска перла“ се организира под патронажа на д-р Димитър Германов – кмет на Община Приморско, с основател и директор маестро Стойко Стойков.

IV-тото издание на фолклорните празници се проведе под мотото: „От Гоце Делчев до Родопите, Тракия и Индже войвода”. За четири дни на сцената в Приморско се качиха 80 състава и 74 индивидуални изпълнители на възраст от 3 г. до 88 години. Категориите, в които се състезаваха бяха- изпълнители на народни песни, виртуози на музикалните инструменти, оркестри и фолклорен танцов конкурс.

Въпреки голямата си възрастова граница, малките участници с нищо не отстъпваха на тези с повече изяви на сцената и с по-дълъг стаж. Рядко може да се видят на едно място толкова добри танцьори, певци и музиканти, това беше и причината за трудния избор на звездното жури. Самият маестро професор Минчо Минчев, пристигна от Германия, за да награди лауреата в конкурса за виртуози на народните инструменти.

Почетният член на журито не скри радостта си от силното представяне на участниците в конкурсната програма и заяви, че следващата година ще е отново тук. По мнение на жури и участници, „Приморска перла“, вече се е превърнал в най-силния конкурс за български фолклор на южното Черноморие и несъмнено, Приморско може да се смята за фолклорна столица на България.

Във финалната вечер участниците направиха фурор с разнообразието от танци и народни носии, които показаха на публиката, както и изключително силното си представяне. Съставите радваха многобройната публиката с танци от всички краища на България и предизвикваха силни аплодисменти.

12детелина1 12детелина2 12детелина312детелина4 12детелина5