В празна зала, пред портрета на големия цигулар Никлай Куманов музикантите от Софийска филхармония и Националния филхармоничен хор се сбогуваха с него с траурен концерт. Николай Куманов издъхна в пазарджишката болница на осми септември след зловеща катастрофа на АМ Тракия, станала в последния ден на август. След тежки наранявания на гръбначния стълб и гръдния кош, той не успя да се възстанови, въпреки опитите на местните лекари да спасят живота му.

Днес е и погребението на артиста, което ще се състои в София.

Концертът в памет на Николай Куманов можете да видите – ТУК

Още на пет годишна възраст Николай Куманов започва да учи цигулка при Антоанета Пенкова. През 1977 – 1982 година учи и завършва средно образование в СМУ „Любомир Пипков” – София, където е ученик на Любомир Бахаров. 1982 – 1987 година следва и завършва ДМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Георги Бадев. 1989 – 1990 е учител по музика в 43 ОУ „Христо Смирненски” – София.

От октомври 1990 до края на 1991 година работи и свири в Швейцария. През януари 1992 година, след успешно издържан конкурс, влиза в състава на Софийска Филхармония в групата на първи цигулки, където работи и до днес. От 1997 година е секретар на синдикалната организация към СБМТД при оркестъра на Софийската Филхармония.

От средата на 2002 година до сега е Председател на Дружеството на СБМТД в оркестъра. Участва в семинари, конференции и кръгли маси като член на УС на СБМТД и е делегат на всички Конгреси на СБМТД от 16-ти извънреден до 21-ви извънреден Конгрес. Взима активно участие в работата на Конгресите и синдикалните прояви, свързани с дейността и специфичните проблематики на Софийската Филхармония и симфоничните оркестри в България.