„Записки от селската кръчма“ е новата книга на Николай Илчевски, която той ще представи в Пещера на 20 септември. Мястото на срещата е залата на хотел „Хийт“, а поканата е от библиотеката при читалище „Развитие – 1873“, началният час на събитието е 17.30 ч.

Николай Илчевски е съвременен български писател, известен с оригиналния си език и стил на живот. Едно от най-добрите журналистически пера, което е излязло от Пловдив. Потомъкът на стар род от зидари и скотовъдци и досега е влюбен в това население – в което човешката душевност и изобретателност създават красива и сурова симфония между човека и природата. Вманиачен пътешественик, любител на стихиите и на гледките, страстен любител на гъбите и купоните.

Дълго време журналист, редактор, главен редактор, директор в различни медии. Създавал от бял лист (от нула) радио, вестник, списание и рекламна агенция. През 1992 г създава със свои колеги от бранша вестник „Пловдивски новини” и е първият му главен редактор и трети по дялове съдружник. През есента на същата година започва да подготвя (пак в съдружие) частното радио TNN. През 1997 г е поканен на специализация във Вашингтон в Гласът на Америка. Работил първо като директор новини, а после и като административен директор на кабелната телевизия „Евроком”. С много голям стаж и опит в рекламата.

Автор е на 10 книги, от които общия тираж на продажбите е близо 20 000 копия. Още с първата си книга „Десет приказки, които разтърсиха света” доказва, че работи с език, който впечатлява хората. Тиражът на книгата е изчерпан за няколко месеца. Същото става и с втората му книга – „Ръководство за половозрели безделници” – чийто първи тираж от 5000 броя е изкупен за година. Това негово заглавие през 2014 г беше издадено за трети път. Подобна съдба имат и „500 патагонизма” и „Хубавата Ив Анка”. Енциклопедията му „Пловдив най най най”, с бързо продаващ се тираж, е призната за едни от най-добрите рекламни проекти, правени някога за града, в който Илчевски живее.

В момента авторът пише на свободна практика за различни медии. Има собствен бизнес в областта на рекламата и корпоративния пиар. Преподава журналистика и реклама. Живее в собственоръчно направена каменна къща. Събира камъни, дървета и пясък от целия свят. Негови заглавия са „Десет приказки, които разтърсиха света”, „Ръководство за половозрели безделници” – малцина автори могат да ви накарат да се смеете, когато ви съобщават сериозни неща. Иронията на места прераства в сатира, както и в разкошни философски есета, „Коляното на стоножката”, „ 500 патагонизма”, „Хубавата Ив Анка”, „Пловдив най най най”, „Металургия на думите” , „Теория и критика на онанизма” и „Записки от селската кръчма“.

„С гр.Пещера ме свързват двадесет от най- хубавите ми младежки години!”

Николай Илчевски е израснал в гр.Пещера, където е завършил основно училище и гимназия. В момента е активен член на клуба на пещерци, живеещи в Пловдив. Това е една организация от влиятелни личности във втория по големина град в България, която всяка година кани ръководството на гр. Пещера на свои тържествени срещи.