Хиляди поклоници от цялата страна ще прекарат тази нощ на открито в местността Кръстова гора в Родопите. Сред тях ще бъде и Константийският епископ Яков, който е част от свещениците, които утре ще отслужат света литургия в манастир „Света Троица“ на Кръстова гора.

Вярва се, че всеки, който посрещне утрешния изгрев под звездите ще бъде здрав през следващата година, а болните ще се изцерят.  Православните вярват, че в Кръстова гора се намират останки от кръста, на който е бил разпънат Христос.  Според легендата в нощта преди Кръстовден желанията и молитвите се сбъдват.

Българската православна църква извършва поклонение на кръста Господен четири пъти в годината – на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост, „говеее се за кръста“ и не се хапва нищо червено, като червен пипер, домати, репички, червени ябълки и червено грозде. На трапезата има само постни храни. Яде се зелник с праз лук, печена тиква, грозде.

Най-възрастната жена в домакинството опича Кръстова пита (кръсташка) – обреден хляб с украса от кръст върху него. За празника се раздават пресни пити – тази „житна жертва“ умилостивява стихиите, за да дарят стопанина с берекет. На този ден професионален празник имат огнеборците и чакръкчиите, а имен ден: Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Кана, Кънчо,Криста,Кристина,Кристиян.