На 14 септември българските пожарникари отбелязват професионалния си празник. Официалната церемония ще започне в 10 часа с полагането на венци пред мемориала на загиналите огнеборци в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Общо 1148 са произшествията, на които са реагирали служители на Противопожарните служби в област Пазарджик от началото на годината до момента, каза комисар Иван Панайотов, началник на РД ПБЗН-Пазарджик.

Пет сигнала средно на денонощие получават момчетата в униформа. Не рядко се налага да помагат за спасяването на хора пострадали в катастрофа, а случаите от началото на годината до момента са над 70. По-голямата част от тях са пред летните месеци.

Аварийно-спасителните дейности са 78 броя, като при тях също се отчита завишаване. Издирвателните мероприятия на хора също бележат ръст и от началото на годината са 7, за разлика от минали години, когато не са надхвърляли 2 броя, уточни Панайотов.

Той припомни, че Доброволните формирования в областта са оказали съдействие при и активно участие при поредица от наводнения.