В септемврийското село Ветрен дол се проведе петият поред „Фестивал на Смокинята”.

Идеята за тази вече утвърдена традиция e на кмета на селото Димитър Христосков, който реализира мероприятието с изключителното съдействие на председателят на местното читалище „Култура-1910“ Йордан Кондупишев.
„Факт е, че в нашето село се отглежда рядко срещания екологично чист и много полезен за здравето плод – смокиня“, коментира кметът. 
Той допълни, че ежегодно произведената продукция от смокини във Ветрен дол е от порядъка на над 100 тона, които местните хора реализират на пазара на дребно, а също така и посредством изкупвателни пунктове в селото.

Ветрен дол е едно от малкото населени места в България, където вирее смокинята. Географското положение и климатът благоприятстват това. Едновременно с „Фестивала на смокинята” се проведе и конкурс за най-добра смокинова ракия и най-добър сладкиш от смокини. Специална комисия дегустира произведенията, а призьорите в двете надпревари бяха наградени от кметът на Ветрен дол с парични награди. Поздрав към всички присъстващи от името на организаторите поднесе председателя на НЧ „Култура-1910“ Йордан Кондупишев. 

Кметът на селото Димитър Христосков също приветства жителите и гостите на Ветрен дол. Кметът на общината Марин Рачев на свой ред поздрави Христосков за добрата идея и пожела този празник да се утвърди като една прекрасна традиция.
Приветствие към домакините направи и народният представител от Септемврийско Даниела Малешкова.
За доброто настроение на присъстващите пък се погрижиха над десетки самодейци от състави в населени места от Септемврийско и областта.

17фестивал