200-та години от основаването си отбелязва вчера храмът „Свети Йоан Предтеча“ в Карабунар. Най-старата църква в Септемврийско е построена през далечната 1818-та година и е паметник на културата с национално значение.
По този повод тържествена Света Литургия оглави лично негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит. В съслужение с владиката бяха още 8 свещеници, в това число и духовния наставник на местния отец Кръстьо пристигнал специално за случая от Ихтиман. За годишнината в храма дойдеха немалко миряни, за да почетат празника и да се подкрепят духовно. 

Сред тях беше и кметът на Септември Марин Рачев, който посрещна епископ Яков пред входа на храма преди началото на Светата Литургия. Присъства и кметът на Карабунар Иван Каменарски. В края на богослужбата владиката произнесе празнична проповед, поздрави всички в храма и им честити празника. Духовното тържество завърши с многолетствие.
Веднага след това владиката раздаде нафора на всички присъстващи. По-късно в двора на църквата на всички миряни беше раздаден и шилешки курбан осигурен от местното население. 

Освен събраните средства по повод годишнината на църквата карабунарецът Георги Комсийски известен в селото като кинаджията дари двугодишен овен за курбана, който лично е отгледал и обрекъл за събитието. Беше обсъден и въпросът за изграждането на кръст над селото по подобие на направените вече такива над селата Ветрен дол, Варвара, Симеоновец и Семчиново. В тази връзка стартира и подписка, която местния кмет Иван Каменарски ще входира в деловодството на Общински съвет с искане да се делегират права на кметът Марин Рачев, който да изпълни искането на населението от Карабунар.