Собственикът на „Инерком“ Гинка Върбакова напуска дружествата в групата, които притежават соларни централи, вероятно с намерението да спаси сделката за българския бизнес на ЧЕЗ. Неотдавна Комисията за защита на конкуренцията не разреши сделката тъкмо с мотива, че при евентуална сделка ще бъде налице концентрация, която ще окаже влияние на пазара на електроенергия.

През последните дни Върбакова е започнала разместване в шестте дружества, свързани със слънчеви централи, съобщава „Медиапул“. Тя е излязла от управата именно на дружествата с фотоволтаиците – „Диана хънт“ ЕООД (което управлява едната ВЕИ централа в с. Мало Конаре), „Еко-Строй инженеринг“ ЕООД (оперираща втората мощност в Мало Конаре); „Улер 2009“ ЕООД (третата мощност в Мало Конаре); „Евро бетон“ ЕООД (стопанисващо четвъртата централа в Мало Конаре) и „Риал Стейтс“ ЕООД (отговаряща за двете фотоволтаични полета в с. Сбор, Сакарджа). Това е отразено на 12 и 13 септември в Търговския регистър.

Върбакова все още притежава 80 на сто от дружеството „Солар Грийн Енерджи“, което на свой ред е собственик на горните пет фирми. Другите 20 процента във фирмата са на баща ѝ Никола Пайтаков чрез фирмата му „АВС Къмпани“.

Според неназовани от медията анализатори това е вероятно стъпка Върбакова не да спаси сделката, а дадения депозит от 5 млн. евро при подписването на предварителния договор през февруари. Според него тя имаше срок от 9 месеца да доплати сделката. Това обаче е невъзможно заради позицията на антимонополната комисия, която Върбакова обжалва. Наскоро обаче се разбра, че съдът е насрочил дело по жалбата й чак за следващата година.

От централата на ЧЕЗ коментират през медията, че Върбакова ги е информирала за предприетите стъпки, които целят приключването на сделката в срок.

Според КЗК, цитирана от сайта, няма смисъл от ново разглеждане на сделката, защото в решението по случая няма условие за разделяне с част от активите.