След близо два месеца отдих, съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) стартира сезона с обсъждането на няколко важни кадрови въпроса, които се отнасят до „нерешимия“ с години проблем за пренатоварването на съдилищата в столицата, в частност – Софийски районен съд (СРС), Софийски градски съд (СГС) и Специализирания наказателен съд.

Единодушно съдебните кадровици решиха, че 15 районни съдии от по-малките населени места в страната ще бъдат преместени в СРС, за да се опитат да намалят неравномерното натоварване на колегите си, съобщи „Правен свят“, за да се изравни с другите съдилища в страната, в СРС са необходими поне 80 нови щата.

Вторият кадрови проблем пред съдийската колегия в първото й заседание след ваканцията бе – да бъдат ли съкратени 11 свободни щата за съдии в окръжните съдилища в страна, като осем от тях да бъдат преместени в Софийски градски съд (СГС), а три в Специализирания наказателен съд. Предложените за закриване бройки са по две в Монтана, Перник, Хасково, Пазарджик, Ямбол, Добрич и Плевен и по две от Силистра и Велико Търново.