Франк Гери пред сградата на медицинския център The Lou Ruvo Center for Brain Health в Лас Вегас (Снимка: AP Photo/Isaac Brekken)

Има хора, които буквално си играят с материята и пространствата. Те са архитектите оставили незабравими следи в малки и големи градове на света. Обикновено първото име изникващо в мисълта ви е Антонио Гауди, но освен него с главни букви в историята на архитектурата сеподреждат още стотици демиурзи, готови да сътворят чудеса. Един от тях е Франк Гери. Съвсем скоро той ще навърши деветдесет години, но това никак не му пречи да продължава да сътворява. Някои от сградите му са намерили своя първообраз на парче хартия в полет от Лос Анжелис до Париж, други са родени в кабинета му. Но не това е най-важното. Франк Гери създава собственото си студио през 1962 г. и от тогава насам не е спирал да секва дъха на всеки видял неговите сгради.

Франк Оуен Голдбърг е роден на 28 февруари 1929 г. в Торонто, Онтарио, родителите му са полски евреи.

Детето е насърчавано да твори от баба си, Ева Каплан. Той прекарва времето си рисувайки с баща си и майка си, които го запознават със света на изкуството. Гери получава името си от своя дядо, което значи на иврит „Ефрем“. През 1947 г. Гери се премества в Калифорния, намира си работа като шофьор на камион за доставка и учи в Лос -Анджелиският City College , в крайна сметка се дипломира в Университета на Южна Калифорния/университет по архитектура/. След завършване на USC през 1954 г., той прекарва известно време далеч от областта на архитектурата в редица други работни места, включително служба в американската армия.

Учи градско планиране в Харвард, където завършва дизайн, учейки в продължение на година. През 1952 г., все още известен като Франк Голдбърг, той се жени за Анита Шнайдер, заради която променя името си на Франк Гери. През 1966 г. той и Шнайдер се развеждат. През 1975 г. той се жени за Берта Изабел Агилера, сегашната му съпруга. Той има две дъщери от първия си брак и двама сина от втория.

Посветен на неомодернизма в архитектурата, Гери започва да получава поръчки и по негов проект са създадени редица запомнящи се сгради. Всяка от тях започва със сякаш набързо надраскана скица, която постепенно оживява в пространства и форми, неподражаеми по размах и екстравагантност.

През 2010 г. в Лас Вегас е открита клиниката Лоу Риво. Тя е поредният шедьовър на архитекта.

Центърът за психично здраве е многофункционална сграда, в която са намерили място клиника, научно-изследователски център, библиотека и конферентна зала за 450 човека. Тук се намират и офисите на редица неправителствени организации, работещи в областта на психичното здраве. Обществените събития провеждащи се в центъра служат за събиране на приходи за клиниката Лоу Риво и за комплекса като цяло. Дизайнът е от 2005 г., строежът започва през 2006 г. Стойността на проекта е над 70 милиона долара, с разгъната площ от над 6 000 кв.м.
Екипът под ръководството на Франк О. Гери създава огромна сюрреалистична архитектурна форма, издигаща се на 28 метра височина. Облицована е с големи стоманени панели. За построяването на комплекса са използвани 400 тона стомана, като конструкцията е изградена посредством изкривени, с „разтапяща“ се форма кубове. Използвани са метални тръби и колони за подсилване здравината на всяко ниво. Резултатът е необичайна геометрия, типична за повечето проекти на Франк Гери.
Болничната част е отделена от металния атриум посредством открит двор – тази разлика на форми пресъздава двойната функция на мозъка – едновременно подреден и хаотичен.
19проект-център психично здраве19център-вечер 19център-вътре 19-център-през деня
Че е искал да остави следа в Барселона, където са и най-великите творения на Гауди, става ясно от това, че през 1992 г. Франк Гери създава скулптура на риба на входа на „Port Olímpic“, Олимпийско селце. Това представлява технологичен пробив за архитектурното му студио, което използва триизмерен аеронавигационен софтуер за реализирането на идеята, казват специалисти.
21франк-риба
Насладете се и на още негови сгради, които са се превърнали в емблеми за градовете, които са ги поръчали и осъществили.
21франк-арт музей
Weisman Art Museum се намира в кампуса на Университета в Минеаполис, 1993 г.
21танцуващата къща
Ако сте посещавали Златна Прага няма начин да не са ви показвали и „Танцуващата къща“. Тя е построена през 1996 г. по поръчка на холандска застрахователна компания. Наричат къщата и Джинджър и Фред, защото двете кули на парадния вход наподобяват танцуваща степ двойка. Сградата от 1996 г. е разработена от Гери в сътрудничество с местния архитект Vlado Miluníc.
Артистичният поглед към сградите води и до създаването на множество музейни здания. Те са пръснати в цял свят, а столицата на „цивилизацията и разврата“ – Париж може да се похвали с няколко.
21париж
По поръчка на шефa на модната империя LVMH Бернар Арно , сградата на Франк Гери за Фондация Луи Вюитон е завършена през 2014 г. в Булонския лес в Париж. Екстериорът отново напомня на кораб, който има 12 стъклени „платна“, които оформят отделните галерийни пространства.
Така днес пред очите ни е едно от най-красивите творения на световната архитуктура, считана за най-добрата сграда, създадена до момента на 21 век. Самият Франк Гери признава, че за него архитектурните форми от желязо, каквато е и Айфеловата кула и комбинациите му със стъкло, каквато е сградата на Гранд Пале – всички те от времето на индустриалната революция на Франция от началото на 20 век са основно вдъхновение в работата му.21вютон
Изграждането на структурата е ангажирало 100 инженера и около 3000 работници и е отнело 13 години. 85-годишният маестро твърди, че мечтата му е била да проектира „величествен кораб, който символизира културната идентичност на Франция“.

Това е една много необичайна структура. Никога не съм проектирал подобно нещо“ отбелязва Франк Гери, цитиран в сайта на фондацията „Луи Вюитон“, където музеят е описан като „една от емблематичните сгради на 21 век“.

Вътре 11-те галерии предлагат общо 3850 кв. м изложбено пространство. На тях са разположени произведения на изкуството от личната колекция на Бернар Арно. От вътрешността пред посетителите се разкриват гледки към Булонския лес, Айфеловата кула и бизнес квартала „Дефанс“.

Следващата снимка ни показва сграда на Гери на rue de Bercy, тя е открита през 1994 г. като главен офис на Американския център в Париж, но затваря година и половина по-късно. През 2005 г. става дом на Френската кинематография и архив на историята на киното и театъра.
21кино
Разбира се Франк Гери никога не забравя родния си град – Онтарио.
21онтарио
Проектът е съвсем пресен, от 2010 г. само няколко месеца преди да навърши 80 г. От 1918 г. музеят е претърпял три големи ремонта до намесата на Франк Гери. Архитектът преорганизира объркания план и внася различни енергии и обеми в изложбеното пространство.
21Guggenheim-bilbao-jan05
Вероятно си спомняте и най-новата книга на Дан Браун – „Произход“, тя започва именно от тази сграда. Музей „Гугенхайм“ в Билбао, Испания (1997).