Директорът на ОД МВР старши комисар Йордан Рогачев разпореди незабавното изясняване на случая, в който две учителки от велинградското ОУ“Неофит Рилски“ се опитаха да преведат деца от първи и втори клас на школото, през жп-прелез със спуснати бариери, какво точно се е случило се вижда на видеоклип, който бързо доби популярност в социалните мрежи. Проверката беше възложена на служители от РУ-Велинград и сектор „Пътна полиция“.
Директорът на ОУ „Неофит Рилски“ във Велинград Юлия Трионджиева заяви за радио „Фокус“: „Проведох разговор с учителките, заснети на това видео. В момента подготвям документите за писмени обяснения от тяхна страна за допуснатия пропуск. Самият факт, че са преведени децата въпреки спуснатата бариера и подадени звуков и светлинен сигнал, че приближава влак е недопустим и е пропуск от тяхна страна“, каза Трионджиева.
Тя обясни, че случката е с ученици от I и II клас през учебно време. „Те са на целодневно обучение и часът е бил по организиран отдих и спорт и децата са били на езерото „Клептуза“, допълни директорът и уточни, че близо до него е и въпросният жп прелез. „В момента, когато пресичат учениците, едната от учителките остава с част от тях от едната страна на линията, а другата остава с останалата част от другата и страна. Повече от 30 секунди минават до идването на влака, който подава звуков сигнал доста преди прелеза и не е имало пряка заплаха за живота и здравето на децата“, каза още Трионджиева. Тя отново повтори, че случилото се и грешка от страна на учителките.
Двете учителки са били призовани в полицейското управление. Съставени са им актове за нарушаване на чл.180, ал.1, т.3 от Закона за движение по пътищата. Колегите влязоха и във връзка с РУО-Пазарджик, откъдето също ни оказаха съдействие.