Втора работилница на открито ще оживи поречието на река Марица, този път в Пазарджик като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. На 28 и 29 септември  /петък и събота/ от 10.00 до 16.00 часа в източната част на остров Свобода /до цирковата площадка/ ще се проведе Ленд Арт по Марица с Арт група Дупини (Велико Търново).

Екипът, който ще извърши артистичната интервенция на Острова, е в състав: Орфей Миндов, Цветелина Максимова и Катерина Милушева от Арт група Дупини; пазарджишкият скулптор Марин Кузев и ученици от неговата школа; сценографката Теодора Лазарова, Георги Руков и ученици от ОУ „Климент Охридски“ и СУ „Г.Брегов“.

Събитието е по Проект „Реката“ на Младежки дом Пазарджик и е открито за всички жители и гости на град Пазарджик.

В рамките на два последователни дни, сформираният творчески екип ще работи по създаването на художествена инсталация, изработена основно от природни материали, която след това ще остане разположена на мястото докато условията на околната среда позволят.

Събитието е част от двугодишен проект, посветен на река Марица, който включва също създаването на ленд арт инсталация в градовете Пловдив и Пазарджик с участието и на млади местни художници.
През юни се осъществи първата творческа работилница в гр. Пловдив съвместно с Арт група „Дупини“ (Велико Търново), пловдивски творци  и ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.

Междувременно, паралелно с творческата работа на открито, са събирани и обработването истории за реката – т.нар. „Маришки истории“. Събирането им има за цел да представи интересни хора, места и събития в градовете по поречието на река Марица. През 2019-та ще се работи с младежки групи и професионални творци от балканските държави, през които преминава река Марица за общо преосмисляне на пространствата и приобщаването им.