Чистенето на дома също има правила. За съжаление много малко хора ги знаят, а още по-малко ги спазват, разказва собственичка на фирма за домашно почистване в Пазарджик. Тя често се сблъсква с човешка немърливост, тъй като е виждала домове, в които просто трябва да обереш плаха по мебелите, а и апартаменти, в които първо трябва да разтребиш вещи, които сякаш нарочно са струпани във всяка от стаите.

Наблюденията на жената сочат, че мъжете също знаят как да опазят реда у дома. „Те не чистят най-вече поради мързел, а и когато има на разположение половинка, защо да се хабят?“ – казва с усмивка Детелина.

Мъжете смятат, че съпругите им чистят с 12 часа по-малко – всъщност средностатистическата жена отделя за разтребване и чистене седемнадесет часа на седмица – повече от два работни дни. От друга страна, 26% от жените си мислят, че съпругът им не си мръдва и малкото пръстче за домакинска работа. Истината е някъде по средата – силният пол заделя 11 часа на седмица за домашните си задължения, сочи статистика, проучването, за която е проведено във Великобритания и може би не важи напълно за нашите географски ширини.

Българският мъж невинаги е склонен да поеме своя дял от тези ангажименти. Повечето съпрузи смятат, че им се полага след работа да се приберат и да си починат пълноценно – да гледат телевизия, да сърфират в интернет или да си четат. В същото време съпругата, която също се прибира от работа, се заема с грижи по децата, готвене и подреждане. Единствената дейност, която над 50 на сто от съпрузите смятат, че е „мъжка работа“, е изхвърлянето на боклука.

Но всеки иска да се прибере в почистен дом. Как да стане така, че да не губим ценно време за чистене?

Първото правило е: Почиствайте основно веднъж в месеца.

Преди самото почистване трябва да се разтребят всички помещения, защото вещите и дрехите имат своите места, а пръснати произволно създават само бъркотия. Ето защо е необходимо да обособите местата където могат да се оставят мръсните дрехи, сваленото току-що пране, дрехите за гладене, детските играчки, домакинските съдове и т.н. Ако това не е направено един дом винаги ще изглежда разхвърлян.

„Имам следният случай – разказва Детелина, трябва да почистя жилище от петдесет квадрата. Вътре има баня, кухня слята с хол и спалня. Още от коридора ме посрещна огромна купчина от обувки. Хората, които ме наеха, казаха, че имат много работа във фирмата и не могат да си губят времето с подреждане. В стаите имаше нахвърляни дрехи, в кухнята купища празни пластмасови и стъклени шишета, повечето от съдовете бяха върху кухненския плот, на печката и даже по столовете. Имах чувството, че съм попаднала в студентска квартира след тежък купон“, казва Детелина. Бях отделила четири часа за това жилище, тъй като ми казаха, че има доста работа, но това, което видях направо ме потресе. Държа да уточня, че става дума за апартамент в Пловдив, в Пазарджик не съм имала толкова неразтребено жилище.“

Наложило се да изнася смет на няколко пъти, а след това отскочила до квартален магазин, за да се запаси с кашони, в които събрала обувките. Когато стопаните на дома се прибрали, не повярвали, че това е собственият им апартамент. Изглеждал в пъти по-голям и приветлив, отколкото сутринта, когато тръгнали за работа. „Основното почистване веднъж в месеца е важно, защото тогава вие подреждате нещата по техните места. Също така се и освобождавате от ненужните вещи. По време на това почистване е важно да не пропускате момента с изхвърлянето на „това може да ми потрябва някой път“. Уверявам ви, няма да ви потрябва и само ще се чудите къде да го денете при следващото почистване.

„Като е важно да знаете, че се чисти от тавана към пода и това има своята логика“, казва Детелина. „Първо се обират паяжините по ъглите на помещенията и се забърсва праха по „покрива“ на етажерката или гардероба. След това слизаме още надолу докато стигнем до пода. Така няма да нацапате вече почистения под, с прашоляците от мебелите, ако тръгнете да вършите нещата в обратен ред.“

Правило две: Винаги проветрявайте сутрин и вечер. Вашият дом има нужда от чист въздух. 

Циркулацията на енергиите се подобрява и това се обяснява най-добре от Фън Шуи, твърди Детелина. Тя приветства отглеждането на саксийни растения у дома, но съветва да не превръщаме жилището си в ботаническа градина, ако нямаме времето и желанието да обгрижваме цветята.

Правило три: Най-често от подредба и почистване се нуждае кухнята.

26кухня

Фактите: Изследване на Американския център за контрол на заболяванията, публикувано преди 6 г. го потвърждава. Лаборантите са минали в 35 произволно избрани дома и са взели проби от тридесетина места, където се предполага, че има най-много бактерии. От него става ясно, че всъщност нищо не е така, както изглежда на пръв поглед. Подът пред тоалетната чиния е по-чист от този пред кухненския плот и умивалника. Най-мръсното място е под ръба на тоалетната чиния – тук няма никаква изненада. След нея по гъстота на бактериалните колонии е каналът на кухненската мивка. Следват обаче: умивалникът и гъбата за миене.

Кухненският плот държи петото място, а на 6-о и 7-о са ваната и кранчето на чешмата в кухнята. След тях е каналът в банята. на девето място е около ръба на купичката на котката или кучето. На десето – подът в кухнята. Противно на това, което ни е известно – че клавиатурата е едно от най-нечистите места, изследванията сочат, че копчетата за писане на домашния компютър, както и мишката са доста чисти. Всъщност те, както и дистанционното, са сред най-безопасните места вкъщи – по-незамърсени от дъската за рязане и копчетата на микровълновата.

Ето защо е нужно да чистите печката и мивката всеки ден, след като ги ползвате. Така няма да ви се налага да отделяте часове за нещо, което ще ви отнеме максимум двадесет минути в деня, в който сте успели да сготвите вкусна мусака и леко сте напръскали плота на печката. Ако не го почистите веднага мястото ще се напласти с още мърсотия, която ще се появява при всяко следващо готвене, съветва Детелина.

Правило четири: Винаги оставяйте всяка вещ на нейното място. Така ще спестите разтребването.

26спалня

Научете и всички домашни да постъпват по този начин. Веднага след като ползвате ютията, нокторезачката, сешоара или гребена го оставете на обичайното му място. Мръсните дрехи трябва да бъдат оставени в коша за пране, а не метнати по столове и легла с идеята, че ще направите това после. Сред най-често срещаните поводи за скандали във връзка с чистотата на дома са космите в банята, чорапите, разхвърляни из цялата къща, трохите, оставени по масата за хранене и следите от мръсни обувки.

Правило пет: Забърсвайте огледалата веднъж седмично, а прозорците веднъж месечно. Като това включва и дограмата. 

26огледала

Няма нужда да залагате на скъпи препарати за почистване, нужна ви е само вода и микрофибърна кърпа.

Правило шест: Почиствайте под трапезната маса всяка вечер.

Така всеки нов ден ще започвате на чисто. В буквалния смисъл.

Правило седем: Прибирайте обувките, които не са ви нужни и оставете в коридора само онези, които ще ви трябват днес. 

Така няма да стъпвате по луксозните си сандали и не рискувате някой друг от семейството да ги повреди или развали формата им без да иска. Запомнете, поставяйте всяко нещо на определеното за това място.

Правило осем: Оставете съвсем малко вещи по плотовете на секциите и в кухнята. 

26хол

Противно на очакванията ви, те не създават уют, а безпорядък. Когато ги няма ще е по-лесно да минете с влажната микрофибърна кърпа повърхностите и да ги отървете от прах. И разбира се, няма да има какво да местите напред – назад, докато чистите.

Правило девет: Чистете по половин час всеки ден. 

И не го правете сами. Определете работа за всеки член на семейството, така и децата ви ще свикнат да се грижат за чистотата и уюта на вашия дом.

Правило десет: Не купувайте нищо, което няма къде да сложите в дома си.

Много хора се презапасяват със сервизи за хранене, прибори, тигани, тенджери, тави, миксери и всякакви други модерни придобивки, които няма къде да поберат. Първо помислете къде бихте поставили всичко това, ако живеете в тясно жилище, а след това харчете пари за него. Голяма част от кухненските роботи струват скъпо, а се ползват веднъж на два месеца. Помислете дали има смисъл от тази покупка, тогава? Същото важи за нови чанти, дрехи и обувки.

Правило единадесет: Не превръщайте балкона във вехтошарник. Помнете, че сте платили за него толкова, колкото и за всеки квадратен сантиметър във вашето жилище и трябва да го ползвате по предназначение.

26балкон

Да се превръщат балконите в боклукчарници, това го има само при нас, разказва Детелина, която две години е работила и в Англия. Ние не ценим парите си, смята тя. За да живеете в чист и подреден дом, всяко нещо в него трябва да бъде на мястото си.