На прага сме на нещо, което не се бе случвало от години, преди месец на Световен конгрес за болестта на Алцхаймер в Чикаго бе оповестено, че за първи път има медикаментозно въздействие, което дава смайващ резултат. 71% от пациентите в начален стадии на заболяването, които са приемали новото лекарство са изчистили вредния белтък от мозъка си на 100%, заяви проф. Лъчезар Трайков, който от тридесет години работи за лечението на хора страдащи от дементни състояния и Алцхаймер.

След като около 15-20 години се работеше по посока на ранна диагностика, това вече дава очакван резултат, допълни професорът. Вече е преминала експерименталната фаза с малкия брой пациенти, следват две големи проучвания над големи групи хора, в различни държави, в рамките на две години и ако резултатът се потвърди, ще се премине към масово производство на медикамента, каза светилото в неврологията, в сутрешния блок на Нова ТВ.

Това означава че след шест години това лекарство ще влезе в масова употреба. Важно е обаче болестта да бъде „хваната“ още в самото начало. Идеята за това да се установи заболяването е да се създаде кратък скринингов тест, който беше предложен и на личните лекари, той се прилага на 60+ пациентите, които споделят за когнитивни нарушения. Ако се покажат резултати водещи към съмнението за болестта на Алцхаймер, хората се препращат към един Център, който ще установи дали има Алцхаймер. Касата покрива изцяло лечението на болестта. Екипи от Александровска болница в София, Варна и Пловдив също работят интензивно и ние имаме принос за ранна диагностика, заяви проф. Трайков. Общият брой на заболелите в България е около 100 000 души.

Двадесет години преди ясното проявяване на заболяването то вече дава симптоми и това е т.нар. белтък, който се натрупва в мозъка. Забелязват се и когнитивни нарушения – човек се затруднява, ако трябва да пътува последователно с две превозни средства и трябва да ги смени в определен порядък, или не успява да следи разговор с повече от един събеседник.

Но в млада възраст благодарение на интензивността на работата си, повечето от хората „блокират“ и се страхуват от това, но то няма нищо общо с болестта на Алцхаймер.

Има цели екипи, които се опитват да намерят начин да накарат мозъка ни да работи на по-високи обороти. Когато работим без стрес, ние имаме много голям капацитет. Мозъкът ни работи на принципа на невронните мрежи, ние се раждаме с определен брой невронни връзки, но те могат да се увеличават – писането, рисуването, свиренето, влюбването, четенето – всичко това развива нашия мозък. Следете холестерола си, той има пряко отношение към алцхаймеровата болест, препоръчам ви физическа и социална активност, както и когнитивна стимулация.

Болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е прогресивно заболяване и следователно протича в няколко фази. Това означава, че структурите и химията в мозъка се повреждат все повече с течение на времето. Като следствие от това способността на човека да помни, разбира, общува и размишлява постепенно намалява. Основните симптоми са едни и същи през цялото време на заболяването, но се задълбочават с напредване на годините, като постепенно се появяват и нови.

 • Загуба на паметта, конкретно скорошната памет
 • Проблеми с изразяването и общуването
 • Трудност при заучаване на нови задачи
 • Неспособност за размисъл
 • Цялостно объркване, дезориентация във време и/или пространство
 • Трудност с абстрактно мислене, пропуски в преценката
 • Трудност при извършаването на познати дейности
 • Поставя предмети на грешно място
 • Промени в поведението и личността
 • Рязка смяна на настроенията
 • Липса на инициативност/апатия