Остъкленият балкон създава възможност да превърнете няколко квадратни метра площ в част от пространството на жилището си. Освен традиционният кът за отдих, както е в осемдесет процента от случаите, терасата ще ви осигури и още възможности.

Преди да пристъпите към това обаче потърсете мнението на специалист, най-добре е да се консултирате с инженер – проектант или архитект, които ще изберат най-удачния вариант за приобщаването на това пространство към общата площ на жилището. Остъкленият балкон може да ви радва и зиме, и лете. Особено ако поставите дограма, която позволява лесно да сваляте остъклението през топлите месеци.

1. Първото и основно приложение на балкона е като място за отдих.

27остъклен балкон - място за отдих27остъклен балкон- отдих27остъклен балкон5

Всичко зависи от големината и вашата лична идея какво и как да разположите това миниатюрно пространство, което е безценно, ако има и гледка към градския парк, добре поддържано междублоково пространство или красиви съседни сгради. Тук можете да пиете сутрешното си кафе и да планирате деня си. Това е и удобно място да побъбрите по телефона, без да досаждате на домашните.

2. Балконът може да бъде и вашият кабинет и работен офис.

27остъклен балкон-кабинет27остъклен болкон927остъклен балкон кабинет 27остъклен балкон- кабинет1

Ако работата ви не изисква да наемате помещение, в което да работите в центъра на града, то вашият балкон е най-добрият избор. В него можете да поберете както бюрото за лаптопа си, така и етажерки с офис-техника и необходимата за работата ви документация. В комплект с хубавата гледка, която да ви разсейва отвреме – навреме, вие пестите и средствата, които бихте инвестирали в наем. Терасата е добро място и за друга надомна работа.

3. Балконът – гостна.

27остъклен балкон10

Ако е достатъчно широк балконът може да бъде и вашата гостна стая.

4. Терасата може да стане и детски кът. 

27остъклен балкон427остъклен балкон-детски кът

Просто трябва да обезопасите прозорците и да закрепите люлките и хамаците достатъчно стабилно. Така ще можете да вършите домакинската си работа без да се тревожите, че децата ви ще направят нещо непредвидено.

5. Възможно е дори да превърнете балкона в стая за гости.

27остъклен балкон-стая за гости27остъклен балкон-ко1

Понякога идват хора, които бихте искали да поканите да останат у вас за дълго, но жилището ви е малко и няма как да им осигурите място за сън. Не се безпокойте, има и такъв вариант. Пък и това е добро място за тъщи и свекърви.

6. На балкона спокойно можете да разчитате и като място за гардероб.

27остъклен балкон-гардероб

За повече топлина и уют се препоръчва долната част да е изградена с итонг, а дограмата да заема не повече от 60% от площта на балкончето. При обзавеждане на тесен балкон непременно използвайте височината на пространството. Рафтовете и озеленяването поставете нависоко.  Изберете осветителни тела, които да прилягат плътно до тавана или стените, съветват специалистите. В малките пространства важен фактор е добрата организация на обзавеждането. Функционалноста на елементите е основен приоритет, с който е добре винаги да се съобразяваме.

7. Имате мансарда, но нямате балкон?

27кабрио балкон

За това вече са помислили във VELUX Cabrio – Премиум. Добра идея, която ви дава щанс да имате балкон, когато ви се иска и той да изчезва, когато не ви е потребен. Доста скъпичък е, но пък върши работа.