„Румен Благоев е кротък човек, много са бедни и се е полъгал, че бързо ще спечели пари“. – това е мнението на хората от Синитово, които с почуда научили, че съселянинът им е арестуван, заради това, че отглежда марихуана в оранжерии.

Семейството е съпътствано от нещастие от миналото. Бащата на Румен е лежал в затвора, заради убийство, в което имал още двама съучастници. Бил заядлив по природа и никой не го обичал, вече е покойник. Така Румен трябвало да поеме издръжката на семейството си, заедно с овдовялата си майка. В момента той не е женен, разделил се е със съпругата си преди години, като при него останали и двете му дъщери.

В момента те са пълнолетни, едната от тях е студентка в специалността „Право“ в СУ“Св.Климент Охридски“, а втората живее и работи в Бургас. Румен наистина се грижи за майка си, която е на преклонна възраст и изпитва затруднения да ходи до магазина или да върши работа по двора. „През зимата тя се грее на дърва и аз трябва да паля печката и да цепя дървата“, каза днес пред съда Благоев, което не разчувства съдийката Елисавета Радина.

Бегъл поглед в отминалите три години сочи, че в Синитево отглеждането на индийски коноп се е превърнало в основно препитание за много хора. Арестуваните са десетина, но освен тях още много се трудят по отглеждането на маихуаната. И не само те, според синитовци подобни оранжерии има в Мало Конаре, Огняново и Пищигово. Конспирацията върви под носа на полицията, смятат местните хора, но изглежда, че хванатите са далеч по-малко от тези, които продължават целенасочено да се стремят към затворническите килии.

За всички е ясно, че Благов не може да е дилър на стоката, която отглежда, но никой не дава отговор на въпроса – кой дава семената и прибира марихуаната?