В събота – 27 октомври, от 10:00 ч., в село Ляхово ще се проведе възпоменателно събитие по случай 90 години от откриването на закритата теснолинейка Пазарджик – Ляхово – Варвара, която бе част от теснопътната жп линия Септември – Варвара – Добринище.

Организатори на събитието са доброволците от Гражданско сдружение „За теснолинейката”, известни с редица прояви за популяризиране на най-високата жп линия на Балканите – Родопската теснолинейка Септември-Добринище, сред които празничните пътувания за националния празник Трети март, Гергьовден, празника на Велинград, годишнини на жп линията, националния фолклорен събор на теснолинейката край гара Аврамово и други.

От инициативния комитет по организацията на паметното събитие са поканили пенсионери-железничари, работили по теснолинейката Пазарджик – Варвара, преди да бъде закрита. Гостите на събитието ще имат шанса да се срещнат с тях и да чуят техните спомени от работата по „пазарския влак”, както още е наричана тази жп линия заради нарицателното „Пазара”, използвано за град Пазарджик от жителите на селата в региона.

От първо лице

06крист

За гостите без автомобили сме помислили като съобразихме началния час на събитието с автобуса от Пазарджик за Ляхово, заминаващ от автогарата в 09:30 ч. В 10:00 се събираме пред черквата на централната спирка в селото. Оттам ще поемем на траурно шествие до бившата железопътна спирка Ляхово, където ще произнесем реч. Ще разкажем накратко историята на Пазарджишката теснолинейката от масовата гражданска борба за построяването й до успешно постигнатата лична амбиция тя да бъде закрита през 2002 година.

Кой, защо и как построи и после закри дековилката – ще разберат всички наши гости на 27-ми. След историческата разходка във времето ще открием фотоизложба със снимки от линията в чакалнята на бившата спирка – там, на фона на разрухата и мизерията, които царуват вече 16 години след заминаването на последния влак по линиятатова каза Кристиан Ваклинов, председател на ГС „За теснолинейката”.

Надяваме се повече хора да дойдат на събитие, въпреки лошата прогноза за времето, защото вярваме, че тази частица от местната история не бива да се забравя, за да ни служи като урок и да не допускаме подобна злощастна съдба и на останалата част от най-високата жп линия на Балканите, свързваща Тракия с Родопите, Рила и Пирин. Присъствието на това паметно събитие – денят, в който трябваше да празнуваме 90 години теснопътна железница от Пазарджик до Банско и Добринище, трябва да бъде знак на уважение към всички онези, дали живота си да я има железницата, изиграла важна роля в развитието на Пазарджишкия, Чепинския, Разложкия и Гоцеделчевския край, добави още Ваклинов.