Делото срещу Георги Генов, убил по особено жесток начин съпругата си Катя Генова на 1 септември миналата година в град Пещера, ще бъде гледано отново от Окръжния съд в Пазарджик. Първото заседание от новия процес е насрочено в последния ден на този месец.

Петчленен състав на Пазарджишкия окръжен съд му наложи 25 години лишаване от свобода при първоначален строг режим, както и да плати на дъщерите и тъща си обезщетения по 200 000 лева. Делото бе върнато от апелативните магистрати в Пловдив заради липсващ подпис от председателя на съдебния състав, който е наложил присъдата на 2 май т.г.

В решението на по-висшата инстанция се припомня, че първият процес е протекъл по съкратеното следствие. Прието е, че направените от Генов самопризнания са подкрепени от събраните в досъдебното производство доказателства, които са приобщени по-късно, не е имало съдебни спорове и последна дума на подсъдимия. В този случай неподписаният протокол не е годен да служи в следващи фази на съдопроизводството.

Така делото започва от нулата, като обвиняемият има право пак да поиска съкратено производство, ако прецени, а страните да изложат своите доводи и искания, по които Апелативният съд е лишен от възможността да се произнесе.