Паметникът на великия български писател и революционер Захари Стоянов бе тържествено открит днес в Пазарджик. Монументът е позициониран на кръстовището на ул. „Цар Иван Шишман“ и бул. „Мария Луиза“ в областния град и е най-новата ни придобивка. За него се заговори още в началото на пролетта когато скулпторът Жорж Трак представи макет на проекта, а зад инициативата обединиха усилията си Сдружението на частните предприемачи, Масонска ложа „Тракия“ и община Пазарджик.

За будителската и революционната дейност на Захари Стоянов, за ролята му в подготовката на Съединението, за журналистическата му и политическа дейност говориха създателят на композицията Жорж Трак и Храбър Стоянов, който е близък потомък на Захари Стоянов и е един от големите дарители за реализиране на проекта.
За новите будители говори и кметът Тодор Попов: „Да си будител не е само да си революционер, да искаш чрез активни революционни действия да променяш съдбата си. Будител е всеки един човек, който е почтен, родолюбец, човеколюбец и който осъзнава отговорността, че трябва да се правят смислени и полезни неща за мястото, където е  роден и общността, в която живее. Това е съвременният будител“. Кметът благодари на всички за създаването на паметника, който от тук насетне ще бъде сборен пункт за пазарджиклии на всеки 1-ви ноември.
На церемонията по откриването присъстваха и заместник областният управител Йордан Кожухаров, представители на бизнес сдруженията от Пловдив, Панагюрище, Велинград, София, представители на културните институции, както и деца от близките детски градини, които бяха специални гости на откриването. Сред присъстващите бяха и ученици от гимназията по механоелектротехника.
01паметник захари 01паметник захари1 01паметник захари2 01паметник захари3