Пазарджиклията Кристиан Ваклинов бе цитиран поименно в днешното слово на президента Румен Радев посветено на Деня на народните будители.

„Благодаря за високата оценка на делата ми, за трогателните думи и поканата да бъда част от празничното събитие в Гербова зала! Благодаря на всички до мен в личен и обществен план! Поклон пред онези, които оцениха нас – лудите. Поклон пред родителите и учителите ми! Това, че Първият спомена името ми и то в такъв контекст, ме накара да настръхна… и в клетата ни България има чисти и виждащи хора и се случват истински неща! Будете, будни хора! Честит празник!“ – написа в профила си във фейсбук Кристиан Ваклинов.

А ето и словото на Президента:

„Събрали сме се да отбележим Деня на народните будители. Преди година споменах на тази дата, че будителят не е интелектуалец по европейски образец. Това е българска духовна категория. За да си будител, интелектуалният авторитет не стига, трябва да имаш добавена стойност от доблест, кураж и посветеност. Будителите са мисионерите на културата, морала и свободата. Едни пишат книги и играят на театралната сцена, а други пишат история и носят достойно своята роля на сцената на живота. Затова днес сред нас е Кристиан, който посвети своите усилия за спасяването на последната теснолинейка в България, за да има транспорт за хората в Родопите. Тук е и софиянецът Пламен, който върши чудеса за училището в родното си село. Тук е и планинският водач Орлин, който увлече стотици хора да носят на гръб материали високо в планината, за да изградят заедно животоспасяващ заслон. Тук сте и Вие, големите имена на българската култура и наука и хора с кауза, които нямат нужда от представяне.”