Престъпна група, която ползвайки се от съвременните технологии, е създала измамна схема и е  генерирала крупни печалби, е установена и задържана от българските специализирани органи.

Операцията е реализирана от служители на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Това е поредна успешна операция без аналог в българската правна система, уточни зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той посочи, че измамната схема е хит в Европа, но за първи път тя е разкрита у нас.

Задържани са тримата основни играчи – 28-годишен българин, и двама чужди граждани – израелец и сърбин, които определено имат различен статус от другите престъпни групи.

Действали са на територията на страната от година чрез изградени два колцентъра и 7 интернет платформи с домейн в Естония.

Прави впечатление технологията, по която е извършена тази престъпна дейност. Лицата са били старателно въвеждани в заблуждение, че се търгува на борсата с тези финансови инструменти и те са правили редица преводи, като обратната връзка е била невъзможно да бъде осъществена. Ставало е само едностранно. По този начин именно единственият изход е било говорейки с брокерите лицата да бъдат отново и отново стимулирани да превеждат нови суми, под предлог, че същите са спечелили някакви суми, а в случаите, когато са загубили суми, им е обяснявано, че ще се направи опит за нова инвестиция, която ще им върне изгубеното.

Клиентите нямат никаква опция за обратна информация, допълни наблюдаващият прокурор. Българското подразделение на тази схема е първият случай, който е разобличен. Това е иновативно престъпление, а такива все повече и повече ще навлизат в нашата реалност, посочи началникът на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП Явор Колев. Създадени са 7 платформи с домейн в Естония. Те нямат разрешение от комисиите на съответните страни. Имат разрешение от Нова Зеландия. Жертвите на тази измама биват зарибявани с реклами по интернет и след като осъществят контакти с т.нар. брокери започват да инвестират с обещания за печалби.

Комуникацията е чрез интернет, като в един период, в който лицето вече е източено финансово, прекъсва и то не може да осъществи контакт с брокерите, обясни Колев. Брокерите, които са задържани към момента на операцията, са 13 лица, които не са използвали истинските си имена. Печалба за клиентите няма, има само за организаторите на престъпната схема, а парите са постъпвали по сметките им в цял свят. „Тези хора са с много голям опит в измамни финансови операции. Те работят в България и са придобили значителни приходи, които прокуратурата ще разследва“, разкри Колев. В Украйна е имало център, който е разпределял печалбите в цял свят. „Работим от лятото по тази схема, иначе инкриминирания период е за една година назад“, посочи Гешев.