Г-н Младенов, бюджетът за 2019 г. беше приет на първо четене. Управляващите го определят като най-добрият до момента, а опозицията – като удар срещу българския народ. Имаше ли изобщо смислен дебат по него?

Бюджетът на ГЕРБ е предизборен бюджет, с него се цели единствено оцеляване на правителството, а не разрешаване на сериозните проблеми в държавата. Вижда се, че има повече средства за някои от секторите, но в същото време се взима от най-бедните, от тези хора, които карат стари автомобили, които купуват дрехи „втора употреба”. Този бюджет дава на администрацията, например, но ощетява най-бедните и уязвими. Има повече средства за здравеопазване и заплати в образованието, но не предлага реформа в тези сектори. Разбира се, БСП като алтернатива на това управление представи своята визия какъв би трябвало да бъде бюджетът. Имаме доста сериозни разминавания с ГЕРБ по някои теми. Например – в предвиденото от тях увеличение на минималната работна заплата на 560 лв. от 1-ви януари 2019 г., това според нас не е дoстатъчно и в нашите предложения залагаме размер от 640 лв. Искаме да въведем диференцирана ставка на ДДС върху хляба, лекарствата и някои други продукти от първа необходимост, защото това е европейска практика, която липсва на българския пазар и я има в Германия, Франция, Гърция и др. държави. Поевтиняването ще бъде усетено от всяко домакинство. Искаме да направим и първи стъпки към семейното подоходно облагане, като на работещите родители им бъдат приспадани за всяко дете по 50 лв. от дължимия месечен данък. Между първо и второ четене на бюджета тези и още мерки ще бъдат предложени от нас и ще настояваме да бъдат включени. Също така като народен представител от Пазарджишки регион ще настоявам за повече средства за пътна инфраструктура, за ремонтни дейности на детските градини и училищата, за читалищата и библиотеките.

Не бяха приети предложенията ви за промени в Закона за концесиите, касаещи стратегически обекти от националната сигурност, това не е ли тема, по която трябва да има задължителен консенсус?

Няма да отстъпим от тази тема, защото става дума за защита на националните интереси. Категорично държим държавата да има собственост и контрол върху стратегически обекти в българската икономика, инфраструктура и национална сигурност. Вземете за пример енергоразпределителните дружества, всички сме потърпевши от абдикацията на държавата. Сега предстои концесия на Летище София, говори се, че следващото предприятия е БДЖ, това за нас са обекти и предприятия, в които са инвестирани много средства, стратегически важни за нашата страна, в които държавата трябва да има над 50% участие. ГЕРБ не желае да има държава в тази дейност, а само бизнес и частни интереси. Това не е държавническо отговорно мислене.

Докога ще продължите практиката да не се регистрирате в зала? Това не лишава ли опозицията от чуваемост на позициите?

Решението бе взето единодушно от цялата парламентарна група, за нас този парламент е с изчерпани функции, както и управляващото мнозинство. Това нерегистриране е право на опозицията, така, както е правено и в предишни парламенти, а осигуряването на кворум е задължение на управляващите. Ние не сме напуснали, на място сме – в пленарна зала, в комисиите и когато има необходимия кворум участваме в дебатите, работим по законопроектите, правим и наши предложения, които сме поели като ангажимент към  хората. Но с всеки изминал ден се задълбочават огромните проблеми, недоволството, протестите – срещу високите цени на горива, за по-добра социална политика, за оставка на Валери Симеонов и други граждански искания, които показват, че държавата не върви в правилната посока. Постоянни трусове между патриотите, размити отговорности между тях и ГЕРБ, корупционни скандали. Според скорошно социологическо проучване над 20% от българите са готови веднага да тръгнат да търсят препитание в чужбина, 2 милиона вече напуснаха България, държавата се разпада, на автопилот е. Предсрочните избори и промяна на модела са единствената алтернатива, за да започнат да се изпълняват очакванията на хората.

Какви са актуалните акценти във вашата работа като народен представител?

Активно участвам в представянето на проекта „Визия за България” в страната, остават още няколко области, в които ще проведем дискусии. Срещите преминават при засилен интерес, с много предложения, които предстои да бъдат обобщени до края на годината. В нашата област също ще бъдат съставени визии за развитие на всяка община. В Комисията по транспорта, на която съм член, очакваме информация от ресорния министър за реформа и стабилизиране на „БДЖ – Пътнически превози”, където се случи поредният трус и ръководство подаде вкупом оставка. До края на месеца ми предстои приемна с граждани в Пазарджик. Съдействам по казуси, за които съм потърсен от региона. Последният е свързан с курсовете на теснолинейката Септември – Добринище. Старая съм да съм полезен на граждани, неправителствени организации и различните съсловия, като поставям проблемите им пред отговорните министри, за да намерят своето разрешаване.