До топлата Бъдни вечер, която ще събере на трапезата цялото ни семейство остават точно 41 дни. Сега е моментът да помислим за подаръците, които ще зарадват близките ни под Коледната елха. В почти всички големи магазини в момента текат промоции, които ни дават шанс да се сдобием с желаните вещи на малко по-поносими цени.

Възглавница, завивка, красив комплект кърпи за баня, дори мебел, лампа или килим, могат да бъдат прекрасен подарък за най-близките ви хора. Ето защо ако сте избрали да подарите това направете своя избор. Ако предпочитате родно производство най-добрите оферти за спално бельо и завивки ще намерите във фирмата на Емилия Кренчева, тя се намира на ул. „Пловдивска“ №2.

Какви са тази седмица отстъпките в JUSK?  - тук

Ще откриете голямо изобилие от завивки и възглавници, но знаете ли как да се грижите за тях?

Ето и няколко лесни за следване съвета, които са подбрани специално за вас от магазина:

 • Завивките и възглавниците трябва да бъдат изтръсквани всеки ден, за да запазят плътността и еластичността на пълнежа.
 • Не почиствайте с прахосмукачка и не мачкайте калъфките, тъй като това може да навреди на пълнежа.
 • Ако постилате кувертюра над завивката и възглавниците, пълнежът ще се спласти, тъй като се задържа известно количество влага. За да върнете обема на пълнежа, хвърлете завивката и възглавниците в сушилнята, заедно с няколко топки за тенис или за сушене.

Защо трябва да перем завивките и възглавниците?

Когато перете вашата завивка или възглавница, вие удължавате техния живот. Перата и пухът евентуално ще се спластят. Това може да направи завивката да изглежда по-тънка и да намали нейната изолационна сила. Можете да предотвратите това, като перете завивката поне веднъж годишно – за предпочитане два пъти, най-много четири пъти.

Прекаленото пране на завивката може да причини износване и да нарани материята. Препоръчително е възглавниците да се перат два пъти годишно – при 60 градуса, за да премахнете домашните акари.

Как да перем завивките и възглавниците с естествен или изкуствен пълнеж?

Започнете като отделите достатъчно време за прането. Може да отнеме 6-8 часа, за да изперете и изсушите една завивка. Спазвайте инструкциите, обозначени на етикетите на възглавниците и завивките.

 1. Проверете всички шевове преди прането. Имайте предвид, че завивката може да се свие след пране.
 2. Перете завивката и възглавницата поотделно или в голяма пералня.
 3. Използвайте перилен препарат без ензими, за завивките и възглавниците с естествен пълнеж, тъй като обикновените прахове имат съставки, които ще премахнат естествената мас на пуха и перата и ще навредят на изолиращата им сила и обем. Препаратът за вълна е подходящ и за завивките. Обикновените прахове са подходящи за всичко с изкуствен пълнеж.
 4. Перете при 60 градуса и завършете цикъла с леко центрофугиране.
 5. Сушете завивката/възглавницата в сушилня заедно с 2-3 топки за тенис или топки за сушилня. Те ще помогнат да не се образуват бучки от пълнежа и ще запазят завивката/възглавницата по-обемна.
 6. Извадете завивката на всеки 15-20 минути по време на сушене и я изтръсквайте. По този начин ще предотвратите скупчване на пълнежа.
 7. Оставете завивката да изсъхне напълно, преди да я използвате отново. Ако завивката/възглавницата е частично изсъхнала отвън, не я излагайте на пряка слънчева светлина, за да не се изтъни материята.
 8. След като калъфката е изсъхнала, е препоръчително да прострете навън или да използвате сушилнята със студен въздух. Това ще осигури оптимално разпределение на перата и пухения пълнеж.
 9. Ако искате да се уверите, че завивката е напълно изсъхнала – изтеглете я преди прането. След като я изсушите, изтеглете я наново. Ако е по-тежка, значи все още има влага.

Как да перем възглавница с пълнеж от мемори пяна или латекс?

Ако имате възглавница с пълнеж от мемори пяна, можете да прочетете повече тук. Ако имате възглавница с пълнеж от латекс, може да бъде изпрана в пералня и центрофугирана на максимум 1000 оборота. След това трябва да бъде изсушена в сушилня. Възглавницата трябва да бъде изпрана и изсушена в калъфката.

Кога да подмените завивка или възглавница?

Кога да подмените вашата завивка или възглавница? Препоръчваме завивката да бъде подменена след 5-10 години, в зависимост от това колко е износена. Освен това вашата възглавница има живот най-много 2 години, тъй като се използва много по-често от завивката, а и потта прониква много по-лесно в нея.