На снимката: Старата сграда на Читалище „4 май – 1897г“, странична фасада

Старата сграда на Читалище „4 май“ – гр. Батак се руши. Молим Вас, всички родолюбиви българи, да се включите в кампанията за спасяването ѝ!

В годините след 1991 г. са положени огромни усилия, за да се поддържат сградите на читалището, но средствата са недостатъчни. С времето старата сграда все повече се руши и става все по-трудно да се възстанови. Нанесените от времето щети са огромни, както във вътрешността, така и по покрива и фасадата на сградата. Бавно и сигурно покривът капе, стените поддават, мазилката отдавана е олющена, сградата е опасна и не позвлява да се направят снимки на опустошението, нанесено от времето и „липсата на средства“.

Време е да покажем, че можем да опазим наследството си, че можем да спасим труда на предците си – онези, които са били преди нас и са се надявали Батак да има киносалон, театрална зала, място, в което младите да се събират и да свирят, да пеят, да танцуват.

Сградата има нужда от спешен ремонт. Нуждае се първоначално поне от реконструкция на покрива, която да спре течовете и разрухата. Необходими са средства за ремонт на покрива на сградата (приблизително 100 000 лева), за да може да се спре разрушението както отвън, така и отвътре. А в бъдеще ще са необходими немалко средства, за да се възстанови и вътрешността на сградата (приблизително между 300 000-500 000 лева).

Дарителска сметка:

IBAN BG07UBBS72421010026010, BIC: UBBS BGSF

Банка ОББ, клон гр. Батак

Титуляр: Народно читалище „4 май – 1897 г.“ – гр. Батак

Основание за плащане: дарение за ремонт